Wykonanie

Szybki biały sernik z piernikowymi dodatkami, upieczony na spodzie z korzennych
ciasteczek. Pachnie świętami! Dobra wiadomość jest taka, że wystarczy 3-godzinne schładzanie i sernik jest gotowy do podania na stół. Dlatego mówię na niego ‘last minute’ ;-). Do dekoracji można użyć domowych miękkich pierniczków lub tych ze sklepu, z ulubionym nadzieniem. Tak łatwo docenić przepis 'last minute' podczas gorączki świątecznej ;-).Składniki na spód:160 g
ciastek korzennych30 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie500 g
serka ricotta2 duże
jajka1,5 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 i 1/4 szklanki drobnego
cukru do wypiekówaromat lub ekstrakt
rumowy, do smakuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, na wierzch wylać polewę
śmietankową, równo rozprowadzić. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 12 minut. Wyjąć, w jeszcze ciepłą polewę powkładać pierniczki
czekoladowe, wokół brzegów sernika. Kilka pierniczków pokruszyć po wierzchu. Po wystudzeniu włożyć do lodówki i schładzać przez 3 godziny. Przed podaniem oprószyć
kakao.Polewa śmietankowa:250 ml kwaśnej
śmietany 18%2 łyżki
cukru pudrukilka kropel
aromatu rumowegoWszystkie składniki wymieszać.Ponadto:pierniczki
czekoladowe z nadzieniempół łyżki
kakao wymieszane z 1/2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernikaSmacznego :-).