ßßß
Szybki biały sernik z piernikowymi dodatkami, upieczony na spodzie z korzennych ciasteczek. Pachnie świętami! Dobra wiadomość jest taka, że wystarczy 3-godzinne schładzanie i sernik jest gotowy do podania na stół. Dlatego mówię na niego ‘last minute’ ;-). Do dekoracji można użyć domowych miękkich pierniczków lub tych ze sklepu, z ulubionym nadzieniem. Tak łatwo docenić przepis 'last minute' podczas gorączki świątecznej ;-).Składniki na spód:160 g ciastek korzennych30 g masła, roztopionegoCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę serową:500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie500 g serka ricotta2 duże jajka1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypiekówaromat lub ekstrakt rumowy, do smakuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, na wierzch wylać polewę śmietankową, równo rozprowadzić. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 12 minut. Wyjąć, w jeszcze ciepłą polewę powkładać pierniczki czekoladowe, wokół brzegów sernika. Kilka pierniczków pokruszyć po wierzchu. Po wystudzeniu włożyć do lodówki i schładzać przez 3 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.Polewa śmietankowa:250 ml kwaśnej śmietany 18%2 łyżki cukru pudrukilka kropel aromatu rumowegoWszystkie składniki wymieszać.Ponadto:pierniczki czekoladowe z nadzieniempół łyżki kakao wymieszane z 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernikaSmacznego :-).