Wykonanie
Koniecznym dodatkiem do pasztetu jest mocny
alkohol, jak
koniak, metaxa czy inny destylat
winogronowy. Uszlachetnia smak.Składniki:1/2
tuszki gęsiej300 g podgardla wieprzowego500 g
wątróbki1
cebula4
jajka1 sucha
kajzerka100 ml metaxyszczypta
gałki muszkatołowej,
tymianeksól,
pieprzWykonanie:
Gęś wytrybować,
mięso gęsie i podgardle pokroić na średniej wielkości kawałki, przesmażyć na patelni, dusić do miękkości ,a w ostatniej fazie duszenia dodać
wątróbkę oraz
cebulę pokrojoną w piórka, doprawić
ziołami,
solą i
pieprzem.
Kajzerkę namoczyć w
mleku. Wszystko zmielić dwa
razy na drobnych oczkach, dodać
jajka wraz z metaxą. Masę doprawić i włożyć do wysmarowanej wcześniej
masłem blaszki. Piec w temp. 140 °C przez około 80 min.Pasztet serwować z
chrzanem i
żurawiną lub
grzybami marynowanymi.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > PrzepisyZobacz także
Pierś gęsia pieczona w
soliGęś w
kiszonej kapuścieGęsina coraz bardziej popularna i dostępna