ßßß Cookit - przepis na Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi

nazwa

Wykonanie

Koniecznym dodatkiem do pasztetu jest mocny alkohol, jak koniak, metaxa czy inny destylat winogronowy. Uszlachetnia smak.
Składniki:
1/2 tuszki gęsiej
300 g podgardla wieprzowego
500 g wątróbki
1 cebula
4 jajka
1 sucha kajzerka
100 ml metaxy
szczypta gałki muszkatołowej, tymianek
sól, pieprz
Wykonanie:
Gęś wytrybować, mięso gęsie i podgardle pokroić na średniej wielkości kawałki, przesmażyć na patelni, dusić do miękkości ,a w ostatniej fazie duszenia dodać wątróbkę oraz cebulę pokrojoną w piórka, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Kajzerkę namoczyć w mleku. Wszystko zmielić dwa razy na drobnych oczkach, dodać jajka wraz z metaxą. Masę doprawić i włożyć do wysmarowanej wcześniej masłem blaszki. Piec w temp. 140 °C przez około 80 min.
Pasztet serwować z chrzanem i żurawiną lub grzybami marynowanymi.
przepis
Gazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Przepisy
Zobacz także
Pierś gęsia pieczona w soli
Gęś w kiszonej kapuście
Gęsina coraz bardziej popularna i dostępna
Źródło:http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145821,19141868,pasztet-z-gesi.html