ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowy z żurawiną

Pasztet drobiowy z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Naprawdę dobry pasztet drobiowy. Mój pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu. Nie był suchy (polecam piec w wyższej niż szerszej formie), nadawał się do rozsmarowania (najlepiej na pysznym wiejskim chlebie :) ). Przepis z Simple Cooking Pleasures, znaleziony tu . W nawiasie moje zmiany. Robiłam zarówno w keksówce, jak i formie owalnej (z IKEI) - jak na zdjęciach, lepszy (bo bardziej wilgotny) jest z keksówki.
Pasztet drobiowy z żurawiną
Składniki:
* 1 kg golonki z indyka bez kości (dałam udziec indyczy - jako chudszy i polecany przez sprzedawcę w sklepie mięsnym)
* ok. 35 dag wątróbek indyczych
* 2 cebule
* 5 ząbków czosnku (dałam 3)
* 1 kajzerka
* 4 jajka
* 1/2 kostki masła albo 1/2 szklanki śmietany kremówki (dałam masło)
* 100 g suszonej żurawiny, niesłodzonej (dałam 1 szklankę świeżej)
* 1/2 pęczka świeżego tymianku (dodałam ok. 2-3 łyżek suszonego)
* 1 łyżeczka suszonego tymianku
* 1 łyżeczka mielonego imbiru
* 2 łyżeczki pieprzu
* sól
* olej/oliwa
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i lekko podsmażamy golonki indycze/udziec.
Następnie przekładamy je do garnka z szerokim dnem, dodajemy 2 pokrojone cebule, 3 obrane ząbki czosnku i 1/2 pęczka świeżego tymianku. Zalewamy wszystko bardzo niewielką ilością wody, tak żeby przykrywała wszystko mniej więcej do połowy, solimy do smaku (pominełam, soliłam pózniej), przykrywamy garnek i dusimy mięso przez ok. godzinę, do momentu aż będzie miękkie, na 15 min. przed końcem dodając opłukane wątróbki.
Uduszone mięso zestawiamy z ognia i dodajemy do niego przekrojoną na pół kajzerkę. Czekamy aż dobrze nasiąknie i przepuszczamy wszystko 2 razy przez maszynkę do mięsa.
Następnie doprawiamy zmielone mięso suszonym tymiankiem, mielonym imbirem i pieprzem. Do mięsa wciskamy 2 ząbki czosnku (zapomniałam!), dodajemy jaja i 1/2 kostki rozpuszczonego masła. Jeżeli uważacie, że masa jest zbyt zwarta, można zastąpić masło 1/2 szklanki śmietanki.
Tak doprawioną masę jeszcze raz mielimy (i zarazem mieszamy) za pomocą miksera z końcówką zakończoną nożykiem.
Na koniec dodajemy żurawinę. Solimy (u mnie 1 łyżka).
Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem (najlepiej keksówki) i wysypanej bułką tartą. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.
***
Polecam też klasyczny pasztet wieprzowo-wołowy - bardzo świąteczny .
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/10/pasztet-drobiowy-z-zurawina_21.html