Wykonanie
Pyszny pomysł na szybki obiad.
Mięso z dodatkiem aromatycznych
ziół i
suszonych pomidorów. Idealne na ciepło jak i na zimno do kanapek.Danie wymagające niewielkiej ilości pracy. Wystarczy przygotować składniki, razem je zemleć i upiec.
Składniki:50 dag
mięsa wieprzowego (do zmielenia, np
łopatki)1
bułka kajzerka1
jajko5
suszonych pomidorów1/3 szkl
przecieru pomidorowego1 niewielka
cebula1 ząbek
czosnku1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta suszonego cząbru lub
tymiankusólpieprzPrzygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć.
Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Pomidory suszone obrać ze skórki.
Bułkę namoczyć w odrobinie
wody, aby była miękka ale nie rozpływała się, odcisnąć jeśli jest za rzadka.Wszystkie składniki włożyć do robota kuchennego z opcją siekania, dodać przecier,
sól,
pieprz, gałkę i cząber, oraz
jajko. Można użyć zwykłej maszynki do mielenia.Gotową masę włożyć do foremki prostokątnej i piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.Można podawać z sosem warzywnymSmacznego :)