ßßß
Składniki:50 dag mięsa wieprzowego (do zmielenia, np łopatki)1 bułka kajzerka1 jajko5 suszonych pomidorów1/3 szkl przecieru pomidorowego1 niewielka cebula1 ząbek czosnku1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta suszonego cząbru lub tymiankusólpieprzPrzygotowanie:Mięso umyć, osuszyć. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory suszone obrać ze skórki. Bułkę namoczyć w odrobinie wody, aby była miękka ale nie rozpływała się, odcisnąć jeśli jest za rzadka.Wszystkie składniki włożyć do robota kuchennego z opcją siekania, dodać przecier, sól, pieprz, gałkę i cząber, oraz jajko. Można użyć zwykłej maszynki do mielenia.Gotową masę włożyć do foremki prostokątnej i piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.Można podawać z sosem warzywnymSmacznego :)