ßßß Cookit - przepis na Orzeszki

Orzeszki

nazwa

Wykonanie

Orzech – rodzaj suchych owoców zamkniętych, jednonasiennych, odpadających od rośliny matecznej w całości. Często dla owoców o niewielkich rozmiarach używa się równoważnej nazwy orzeszek. Mają one twardą, zdrewniałą owocnię, niezrośniętą z nasieniem. To tak dla przypomnienia z botaniki, a co powiecie na takiego orzeszka?
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
15 dag cukru pudru
3 łyżki śmietany 18%
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
Krem 1:
1 kostka masła
15 dag mielonych orzechów włoskich
100 ml śmietanki 30 %
cukier wanilinowy
1 szklanka mleka w proszku
2 łyżki miodu
Krem 2:
1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
5 łyżek kakao
1 1/2 szklanki mleka w proszku
1 szklanka mielonych orzechów
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formujemy z ciasta kuli wielkości orzechów laskowych. Wkładamy je w formie do orzeszków wysmarowanej tłuszczem i pieczemy na gazie z każdej strony po około 4-5 minut.
Krem 1:
Masło rozpuszczamy z cukrem i miodem zalewamy orzechy i miksujemy (np. blenderem). Studzimy. Dodajemy śmietankę i ponownie miksujemy, dodajemy mleko w proszku i miksujemy do momentu, aż masa będzie kremowa.
Krem 2:
Margarynę rozpuszczamy z cukrem, dodajemy wodę i kakao, dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut. Dodajemy mleko w proszku i zmielone orzechy, całość energicznie mieszamy i gotujemy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i miksujemy do momentu aż masa będzie gładka i kremowa. Studzimy.
Połówki orzeszków przekładamy kremem i łączymy.
Smacznego
Źródło:http://wmojejkuchni-ak.bloog.pl/id,352371096,title,Orzeszki,index.html