Wykonanie
Orzech – rodzaj suchych
owoców zamkniętych, jednonasiennych, odpadających od rośliny matecznej w całości. Często dla
owoców o niewielkich rozmiarach używa się równoważnej nazwy orzeszek. Mają one twardą, zdrewniałą owocnię, niezrośniętą z nasieniem. To tak dla przypomnienia z botaniki, a co powiecie na takiego orzeszka?Składniki:Ciasto:0,5 kg
mąki1 kostka
margaryny15 dag
cukru pudru3 łyżki
śmietany 18%1
cukier wanilinowy1
żółtkoKrem 1:1 kostka
masła15 dag mielonych
orzechów włoskich100 ml
śmietanki 30 %
cukier wanilinowy1 szklanka
mleka w proszku2 łyżki
mioduKrem 2:1 kostka
margaryny2 szklanki
cukru3/4 szklanki
wody5 łyżek
kakao1 1/2 szklanki
mleka w proszku1 szklanka mielonych
orzechówSposób przygotowania:Składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formujemy z ciasta kuli wielkości
orzechów laskowych. Wkładamy je w formie do orzeszków wysmarowanej tłuszczem i pieczemy na gazie z każdej strony po około 4-5 minut.Krem 1:
Masło rozpuszczamy z
cukrem i
miodem zalewamy
orzechy i miksujemy (np. blenderem). Studzimy. Dodajemy
śmietankę i ponownie miksujemy, dodajemy
mleko w proszku i miksujemy do momentu, aż masa będzie kremowa.Krem 2:
Margarynę rozpuszczamy z
cukrem, dodajemy
wodę i
kakao, dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut. Dodajemy
mleko w proszku i zmielone
orzechy, całość energicznie mieszamy i gotujemy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i miksujemy do momentu aż masa będzie gładka i kremowa. Studzimy.Połówki orzeszków przekładamy kremem i łączymy.Smacznego
