ßßß Cookit - przepis na Lodowy blok czekoladowy

Lodowy blok czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Podobno smak dzieciństwa. Pierwszy raz zrobiłam go z prezentu- kilograma mleka w proszku. Obłędnie czekoladowy, apetycznie ciemny, mocno (nie)dietetyczny, naprawdę przepyszny! Przepis znalazłam na kotlet.tv i raczej przesadziłam z kakao;)
250 g masła lub margaryny
500 g mleka w proszku
1/2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
6 łyżek kakao
450 g herbatników
garść orzechów włoskich
Do rondelka wlać wodę, wrzucić tłuszcz, gotować do rozpuszczenia masła. Potem dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia. Do mieszanki dodać kakao, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Przez ten czas 1/2 herbatników pokruszyć bardzo drobno, wymieszać z mlekiem w proszku. Zawartość rondelka przelać do miski z suchymi składnikami, wymieszać na gładką masę, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pozostałe herbatniki powciskać do masy i wyrównać ją zwilżoną dłonią. Wstawić do zamrażarki na 1- 3 godziny. Kroić ostrym nożem. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/07/lodowy-blok-czekoladowy.html