Wykonanie
Idealny zestaw - zmrożona
kawa i jeszcze ciepłe babeczki. Szczególnie te, przygotowane na bazie
mąki orkiszowej - są jednymi z lepszych, które
jadłam...
Bananowe muffiny orkiszowe

źródło inspiracji: mojeekspresjekulinarne.blox.plskładniki na 6 dużych muffinekniepełna szklanka
mąki orkiszowej3 łyżki zmielonych
orzechów laskowychszczypta
soli1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonu1/4 szklanki
brązowego cukru50 g posiekanej
czekolady1/2 szklanki posiekanych
orzechów (użyłam
nerkowców)
jajko1/4 szklanki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1/4 szklanki
mlekałyżeczka ekstraktu z
wanilii2 duże, dojrzałe
bananyW jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej płynne.
Banany rozgnieść widelcem, dodać do płynnej masy, dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Przełożyć do formy na muffiny.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.***Mrożona
kawa cynamonowa

500 ml zimnego
mleka50 ml
śmietanki 30%20 ml ulubionego
likieru na bazie
mleka3 łyżki
kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe, która rozpuszcza się w zimnym
mleku)
cukier trzcinowy do smakułyżka
cynamonudo podaniapokruszony
lódKawę z cukrem i
cynamonem zmiksować w niewielkiej ilości zimnego
mleka. Dodać pozostałe składniki i ponownie szybko zmiksować. Przelać do szklanek wypełnionych do 1/3 wysokości
lodem, wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.Smacznego!

