ßßß Cookit - przepis na Bananowe muffiny orkiszowe / mrozona kawa cynamonowa

Bananowe muffiny orkiszowe / mrozona kawa cynamonowa

nazwa

Wykonanie

Idealny zestaw - zmrożona kawa i jeszcze ciepłe babeczki. Szczególnie te, przygotowane na bazie mąki orkiszowej - są jednymi z lepszych, które jadłam...
Bananowe muffiny orkiszowe
źródło inspiracji: mojeekspresjekulinarne.blox.pl
składniki na 6 dużych muffinek
niepełna szklanka mąki orkiszowej
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki brązowego cukru
50 g posiekanej czekolady
1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam nerkowców)
jajko
1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/4 szklanki mleka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże, dojrzałe banany
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej płynne. Banany rozgnieść widelcem, dodać do płynnej masy, dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Przełożyć do formy na muffiny.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
***
Mrożona kawa cynamonowa
500 ml zimnego mleka
50 ml śmietanki 30%
20 ml ulubionego likieru na bazie mleka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe, która rozpuszcza się w zimnym mleku)
cukier trzcinowy do smaku
łyżka cynamonu
do podania
pokruszony lód
Kawę z cukrem i cynamonem zmiksować w niewielkiej ilości zimnego mleka. Dodać pozostałe składniki i ponownie szybko zmiksować. Przelać do szklanek wypełnionych do 1/3 wysokości lodem, wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/06/Bananowe-muffiny-orkiszowe-mrozona-kawa-cynamonowa.html