Wykonanie
Już piąteczek! To idealny dzień na przepis na pyszne ciasto, które osłodzi Wam weekend.Pomyślcie tylko... chrupiące
orzechy i wilgotne
banany połączone w cieście... No najlepiej.Zawiera niewiele tłuszczu i jest proste w wykonaniu - wystarczy wcześniej przygotować składniki,
potem połączyć je mikserem lub łyżką, przełożyć do foremek i pieczemy.Przepis znaleziony w książce Gotuj i chudnij - podobno jeśli podzielimy ciasto na 14 części, to jeden kawałek ma 201 kalorii. Przy czym ich ciasto jest na białej
mące samorosnącej, co oznacza, że moja wersja jest zdrowsza - kaloryczności może to drastycznie nie obniża, ale dodaje nam błonnika - myślę, że warto!Jeżeli chodzi o formę - kupiłam w życiu wiele gadżetów kulinarnych, ale te foremki to jeden z najlepszych jakie mam. Z jakiegoś powodu najbardziej pasują mi do
chlebków bananowych - poprzednie ich wykorzystanie możecie znaleźć tutaj: klik! klik!Jeżeli nie macie małych foremek to nie ma problemu! W dużej formie wyjdzie równie smaczne :)Ja po prostu rozdzieliłam całość ciasta na 3 blaszki i piekłam nieco krócej niż w oryginalnym przepisie.Chlebek
bananowy
Składniki:50g
masła180g
cukru2
jajka350g rozgniecionych
bananów - ja zużyłam 3
banany200g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
solipół łyżeczki
sody oczyszczonej75g
orzechów laskowychZa pomocą miksera ucieramy
masło z
cukrem.
Jajka lekko ubijamy i dodajemy do
masła z
cukrem, miksujemy na gładko.Dodajemy
banany i ponownie miksujemy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą. Stopniowo dodajemy ją do mokrych składników - teraz mieszamy łyżką zamiast miksera, żeby ciasto nie stało się gliniaste.Dodajemy
orzechy, mieszamy.Foremki lub jedną dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy - małe
chlebki około 50 minut, duży jakąś godzinę i 15 minut - sprawdzamy patyczkiem (jak po nakłuciu ciasta wyjdzie suchy to chlebek jest gotowy).Chlebek jest idealny zarówno na słodkie śniadanie, jak i na przekąskę, lub po prostu deser.Pyszny z gorącą
kawą lub szklanką zimnego
mleka.Smacznego!
