Wykonanie
Moja mała obsesja na punkcie pieczenia muffinek nadal trwa :)Te małe pyszności mają to do siebie, że przygotowuje się je bardzo szybko, ale jeszcze szybciej zjada. Niestety...Ja odruchowo podwajam ilość składników, żeby przyjemność trwała o kilka muffinek dłużej ;)Ale dość tej pisaniny. Biegusem do kuchni: rozgrzewamy piekarniki i działamy!
Składniki:135g
mąkiniepełna łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sodyszczypta
soli1
jajko155g
cukru40g roztopionego
masła2
banany2 łyżki tłustego
mleka30g
mlecznej czekolady--------------------------------------------------------------------------------------------------------Mieszamy ze
sobą suche składniki:
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól.Dodajemy pokrojoną na kawałki
czekoladę.W drugim naczyniu ubijamy
jajko z
cukrem.Dodajemy
masło, rozgniecione
banany i
mleko.Suche składniki łączymy z mokrymi - mieszamy.Masę wykładamy do foremek i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.
Poniżej muffinki uwiecznione "zbiorczo" :)Efekt ten nie utrzymał się zbyt długo, bo muffiny znikały jedna po drugiej!
Przepis na muffiny zaczerpnięty z książki "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery" autorstwa Marianne Magnier-
Moreno.