Wykonanie
Niezwykle aromatyczny, kremowy i delikatny. I zdecydowanie już jesienny... Z gorącą
rumową czekoladą tworzą idealny duet. Tworzą też nieprzyzwoitą bombę kaloryczną, więc to zestaw na specjalne okazje... ;) Niemniej jednak, przynajmniej raz w sezonie, gorąco polecam! :)
śliwki w
syropieok. 10
śliwek2 łyżki
cukru trzcinowego4 łyżki
syropu z sosny (lub
miodu np. gryczanego)1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej2 łyżki
soku z cytrynyŚliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w ósemki. Wrzucić do rondelka, dodać
cukier i gotować, aż
cukier zacznie się karmelizować. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać, gotować na małym ogniu około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia, następnie odsączyć na sicie.
ciasteczkowy spód200 g
herbatników pełnoziarnistych50
gorzkiej czekolady4 łyżki
masła2 łyżeczki
przyprawy piernikowejHerbatniki zmiksować, by przypominały piasek.
Masło i
czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z
ciasteczkami i
przyprawą piernikową. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę
ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie i bokach. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.masa serowa750 g
twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)250 g
mascarpone3/4 szklanki kremówki1/2 szklanki
miodu1/2 szklanki drobnego
cukru4
jajka2 łyżki ekstraktu z
waniliiłyżka ekstraktu
kawowegolekko czubata łyżka
mąki pszennejlekko czubata łyżka
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód. Na wierzchu ułożyć przygotowane
śliwki.Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniem. Podawać polany sosem odsączonym ze
śliwek, najlepiej delikatnie podgrzanym.Smacznego!
