ßßß Cookit - przepis na Smacznego!

Smacznego!

nazwa

Wykonanie

Niezwykle aromatyczny, kremowy i delikatny. I zdecydowanie już jesienny... Z gorącą rumową czekoladą tworzą idealny duet. Tworzą też nieprzyzwoitą bombę kaloryczną, więc to zestaw na specjalne okazje... ;) Niemniej jednak, przynajmniej raz w sezonie, gorąco polecam! :)
śliwki w syropie
ok. 10 śliwek
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki syropu z sosny (lub miodu np. gryczanego)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki soku z cytryny
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w ósemki. Wrzucić do rondelka, dodać cukier i gotować, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać, gotować na małym ogniu około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia, następnie odsączyć na sicie.
ciasteczkowy spód
200 g herbatników pełnoziarnistych
50 gorzkiej czekolady
4 łyżki masła
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Herbatniki zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami i przyprawą piernikową. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie i bokach. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
masa serowa
750 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)
250 g mascarpone
3/4 szklanki kremówki
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
łyżka ekstraktu kawowego
lekko czubata łyżka mąki pszennej
lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód. Na wierzchu ułożyć przygotowane śliwki.
Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniem. Podawać polany sosem odsączonym ze śliwek, najlepiej delikatnie podgrzanym.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/11/Kremowy-sernik-ze-sliwkami.html