ßßß Cookit - przepis na Kotlety schabowe w panierce z otrębów żytnich i surówka z czerwonej kapusty

Kotlety schabowe w panierce z otrębów żytnich i surówka z czerwonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Nie miałam w domu bułki tartej, więc wymyśliłam sobie panierkę z otrębami. Kotlety podałam z kaszą gryczaną, dlatego stwierdziłam, że świetnym dopełnieniem będzie surówka z czerwonej kapusty.
Lista zakupów dla 4 osób:
4 kotlety schabowe
sól, pieprz
1 jajko
do smażenia: masło klarowane
panierka:
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki otrąb żytnich
surówka:
1 mała główka czerwonej kapusty - ok. 1 kg
1 duża czerwona cebula
1 duże jabłko
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, cukier
4 łyżki oleju rzepakowego
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wyciąć głąb i poszatkować jak najdrobniej. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i posypać cukrem do smaku. Odstawić na godzinę.
Cebulę obrać i posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja swojego jabłka nie obierałam ze skórki). Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Polać 4 łyżkami oleju rzepakowego i ponownie wymieszać. Odstawić na godzinę, aby smaki się dobrze przegryzły.
Każdy kotlet rozbić, posolić i popieprzyć. Mąkę wymieszać z otrębami. Jajko rozbić na talerzyku i rozbełtać widelcem. Każdy kotlet obtoczyć w jajku a następnie w mące z otrębami.
Na patelni rozpuścić masło klarowane i obsmażyć kotlety z obu stron na rumiano.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/12/Kotlety-schabowe-w-panierce-z-otrebow-zytnich-i.html