Wykonanie
Nie miałam w domu
bułki tartej, więc wymyśliłam sobie panierkę z
otrębami. Kotlety podałam z
kaszą gryczaną, dlatego stwierdziłam, że świetnym dopełnieniem będzie surówka z
czerwonej kapusty.Lista zakupów dla 4 osób:4 kotlety
schabowesól,
pieprz1
jajkodo smażenia:
masło klarowanepanierka:4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
otrąb żytnichsurówka:1 mała główka
czerwonej kapusty - ok. 1 kg1 duża
czerwona cebula1 duże
jabłkosok z 1/2
cytrynysól,
pieprz,
cukier4 łyżki
oleju rzepakowegoKapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wyciąć głąb i poszatkować jak najdrobniej. Skropić
sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i posypać
cukrem do smaku. Odstawić na godzinę.
Cebulę obrać i posiekać.
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja swojego
jabłka nie obierałam ze skórki). Dodać do
kapusty i dokładnie wymieszać. Polać 4 łyżkami
oleju rzepakowego i ponownie wymieszać. Odstawić na godzinę, aby smaki się dobrze przegryzły.Każdy kotlet rozbić, posolić i popieprzyć.
Mąkę wymieszać z
otrębami.
Jajko rozbić na talerzyku i rozbełtać widelcem. Każdy kotlet obtoczyć w
jajku a następnie w
mące z
otrębami.Na patelni rozpuścić
masło klarowane i obsmażyć kotlety z obu stron na rumiano.

Smacznego :)