Wykonanie
Ten wpis czekał chyba rok na wykonanie. Miał być przeznaczony na wspólne pieczenie, ale koniec końców tak się nie stało. Ponieważ jednak brioszki wyszły przepyszne, postanowiłam je Wam pokazać. Są mięciutkie, delikatne, idealne na śniadanie czy do zabrania do pracy czy szkoły. W oryginalnym przepisie jest
mowa o pieczeniu w formach muffinkowych (tych większych!), ale ja upiekłam też 3 bułeczki bez foremek i nie zauważyłam, żeby to było ze szkodą dla brioszek. Przepis dostałam od Edytki .

Składniki (na 8 sporych bułeczek):340 g
mąki pszennej (typ 550)7 g
drożdży instant30 g
cukru1 łyżeczka
soli60 ml
wodyskórka otarta z 1
pomarańczy3
jajka115 g miękkiego, posiekanego
masła1 łyżeczka mielonego
kardamonu8 łyżeczek
dżemu lub powideł1
jajko do posmarowania
płatki migdałów / siekane
migdały do posypaniaWykonanie:Do miski robota wsypać 75 g
mąki,
drożdże,
cukier,
sól i wlać letnią
wodę. Wyrobić, aż masa będzie gładka. Dodać
skórkę pomarańczową. Wbijać po jednym
jajku cały czas wyrabiając ciasto. Dodać 150 g
mąki i ponownie wyrobić ciasto na wolnych obrotach. Następnie dodawać po kawałku ciasta nie przerywając wyrabiania. Kiedy
masło już się wchłonie wsypać pozostałą
mąkę i
kardamon. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w kulę, nakryć miskę folią i odstawić na ok 1,5 h do wyrastania. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i ponownie nakryć i pozostawić do wyrastania na 1- 1,5 h. Można też schować misę do lodówki i pozostawić tam na około 12 godzin (ja tak zrobiłam).Przygotować formę na muffinki (o poj. 185 ml, czyli większa niż standardowa). Wyłożyć papierem lub papilotkami.Ciasto odgazować i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulę. W każdej kuli zrobić głęboki otwór. Wkładać po 1 łyżeczce
dżemu i zlepiać otwory. Ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem (lub
mlekiem) i pospać
płatkami migdałów (u mnie mielone
migdały). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.