ßßß Cookit - przepis na Mikolajowe ciastka

Mikolajowe ciastka

nazwa

Wykonanie

Moze nie wygladaja idelanie, ale wykonane rekoma dzieci, choc troche Mikolaje przypominaja ;)
A ten jeden Mikolajek jest dla was :)
Na ok. 10-12 sztuk o srednicy 10 cm:
90 g surowej masy marcepanowej
175 g maki
65 g cukru
85 ml+1 lyzka mleka
1/2 lyzeczki weglanu amonu
25 g masla
lukier:
225 g cukru pudru
1 bialo
2 lyzki soku z cytryny
dekoracja:
czerwony barwnik spozywczy,
male kolorowe groszki czekoladowe,
cukier perlisty
50 g marcepanu zetrzec na tarce, dodac pozostale skladniki ciasta i zagniesc. Rozwalkowac na posypanej maka stolnicy na ok. 4 mm i wykrawac ciastka. Przekladac na balszki wylozone papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 18 minut. Ostudzic. Wymieszac skladniki lukru. Polowe zabarwic czerwonym barwnikiem spozywczym. Przelozyc do dwoch foliowych woreczkow, odciac maly rozekz ktorego wyciskac lukier na ciastka, narysowac mikolajowe glowki. W miejscach na opczy wlozyc czekoladowe groszki. Z pozostalego marcepanu ulepic kuleczki i przykleic za pomoca odrobiny lukru jako nos. Brode posypac dodatkowo cukrem perlistym.
Przepis z: "Laura. Backen im Winter" nr 04/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/11/Mikolajowe-ciastka.html