Wykonanie
Moze nie wygladaja idelanie, ale wykonane rekoma dzieci, choc troche Mikolaje przypominaja ;)


A ten jeden Mikolajek jest dla was :)

Na ok. 10-12 sztuk o srednicy 10 cm:90 g surowej masy marcepanowej175 g
maki65 g
cukru85 ml+1 lyzka
mleka1/2 lyzeczki weglanu amonu25 g
maslalukier:225 g
cukru pudru1 bialo2 lyzki
soku z cytrynydekoracja:
czerwony barwnik spozywczy,
male kolorowe
groszki czekoladowe,
cukier perlisty50 g marcepanu zetrzec na tarce, dodac pozostale skladniki ciasta i zagniesc. Rozwalkowac na posypanej
maka stolnicy na ok. 4 mm i wykrawac
ciastka. Przekladac na balszki wylozone papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 18 minut. Ostudzic. Wymieszac skladniki lukru.
Polowe zabarwic
czerwonym barwnikiem spozywczym. Przelozyc do dwoch foliowych woreczkow, odciac maly rozekz ktorego wyciskac
lukier na
ciastka, narysowac mikolajowe
glowki. W miejscach na opczy wlozyc
czekoladowe groszki. Z pozostalego marcepanu ulepic kuleczki i przykleic za pomoca odrobiny lukru jako nos. Brode posypac dodatkowo
cukrem perlistym.Przepis z: "Laura. Backen im Winter" nr 04/2013