ßßß

A ten jeden Mikolajek jest dla was :)
Na ok. 10-12 sztuk o srednicy 10 cm:90 g surowej masy marcepanowej175 g maki65 g cukru85 ml+1 lyzka mleka1/2 lyzeczki weglanu amonu25 g maslalukier:225 g cukru pudru1 bialo2 lyzki soku z cytrynydekoracja:czerwony barwnik spozywczy,male kolorowe groszki czekoladowe,cukier perlisty50 g marcepanu zetrzec na tarce, dodac pozostale skladniki ciasta i zagniesc. Rozwalkowac na posypanej maka stolnicy na ok. 4 mm i wykrawac ciastka. Przekladac na balszki wylozone papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 18 minut. Ostudzic. Wymieszac skladniki lukru. Polowe zabarwic czerwonym barwnikiem spozywczym. Przelozyc do dwoch foliowych woreczkow, odciac maly rozekz ktorego wyciskac lukier na ciastka, narysowac mikolajowe glowki. W miejscach na opczy wlozyc czekoladowe groszki. Z pozostalego marcepanu ulepic kuleczki i przykleic za pomoca odrobiny lukru jako nos. Brode posypac dodatkowo cukrem perlistym.Przepis z: "Laura. Backen im Winter" nr 04/2013