ßßß Cookit - przepis na Laski Sw.Mikolaja

Laski Sw.Mikolaja

nazwa

Wykonanie

Dzis Mikolajki! Przygotowalam zatem ciasteczka w ksztalcie mikolajowych lasek. Pycha!- zgadnijcie kto to powiedzial :)
Na ok 30 lasek
250 g surowej masy marcepanowej
1 jajko
30 g maki
1 lyzeczka mleka
110 g cukru pudru
czerwony barwnik spozywczy
Zoltko oddzielic od bialka. Marcepan posiekac, dodac 60 g cukru, make oraz bialo jajka. Wyrabiac mikserem z koncowkami do zagniatania ciasta, az bedzie gladkie i bez grudek. Podzielic na 15 czesci. Z kazdej uwalkowac walek o dlugosci ok. 20 cm. Podzielic na dwie czesci i uformowac laski. Ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Zoltko rozbeltac z mlekiem, posmarowac nim laski. Wstawic do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 150°C (z termoobiegiem- 125°C) ok. 20 minut. Wystudzic. Z pozostalego cukru, odrobiny goracej wody i barwnika zrobic lukier i przyozdobic nim laski.
Przepis z: "Laura. Backen im Winter" nr 04/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/12/Laski-SwMikolaja.html