Wykonanie
Dzis Mikolajki! Przygotowalam zatem
ciasteczka w ksztalcie mikolajowych lasek. Pycha!- zgadnijcie kto to powiedzial :)
Na ok 30 lasek250 g surowej masy marcepanowej1
jajko30 g
maki1 lyzeczka
mleka110 g
cukru pudruczerwony barwnik spozywczyZoltko oddzielic od
bialka. Marcepan posiekac, dodac 60 g
cukru,
make oraz bialo
jajka. Wyrabiac mikserem z koncowkami do zagniatania ciasta, az bedzie gladkie i bez grudek. Podzielic na 15 czesci. Z kazdej uwalkowac walek o dlugosci ok. 20 cm. Podzielic na dwie czesci i uformowac laski. Ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia.
Zoltko rozbeltac z
mlekiem, posmarowac nim laski. Wstawic do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 150°C (z termoobiegiem- 125°C) ok. 20 minut. Wystudzic. Z pozostalego
cukru, odrobiny goracej
wody i barwnika zrobic
lukier i przyozdobic nim laski.Przepis z: "Laura. Backen im Winter" nr 04/2012