ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Klasyczne ciasto cytrynowe ( lub babkę ) można bardzo uatrakcyjnić dodając mak. O pomyśle tym przypomniał mi wpis Joanny na Cincin, ponieważ ostatnio "pieguska" robiłam baaaaardzo dawno temu. Ciasto jest miękkie i bardzo aromatyczne, a mak wygląda tak wesoło, że nie sposób się oprzeć i odmówić kawałeczka :)
4 jajka
150 g cukru
100 g masła
125 ml gęstej kwaśnej śmietany, 12 % lub 18 %
2-3 łyżeczki maku
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 krople aromatu cytrynowego
300 g mąki pszennej
Jajka utrzeć na puch z cukrem. Nadal mieszając, dodać rozpuszczone masło, śmietanę i mak. Najpierw otrzeć skórkę z cytryny a następnie wycisnąć z niej sok. Dodać do ciasta wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać mąkę i dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przelać ciasto do formy do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 45 min. ( do suchego patyczka).
Ciasto można polukrować
1 łyżeczka mleka
5 łyżeczek cukru pudru
2 krople aromatu cytrynowego
- utrzeć razem.
Piekłam w formie - keksówce 24 cm x 10 cm.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2011/01/Ciasto-cytrynowe-z-makiem.html