Wykonanie
Jeden z najbardziej znanych deserów świata: tiramisu. Uważany także za jeden z najbardziej eleganckich i romantycznych deserów. A przy tym szalenie prosty do zrobienia. Ja wolę sama upiec
biszkopt, ciasto zyskuje wg mnie wówczas ogromnie na smaku. Jeśli jednak nie chcecie piec, można użyć również kupnych
ciasteczek, którymi przekłada się krem.

Masa:opakowanie
serka mascarpone 500 g1
żółtko3 łyżki
cukru - do smakuNasączenie:4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej zaparzyć w 1/2 szklanki
wody+ 3-4 łyżeczki
cukru+ 1/4 szklanki
amaretto - czyli razem 3/4 szklanki ponczu(jeśli rezygnujemy z
alkoholu, dajemy więcej
wody i
cukru)
Biszkopt:2
jajka rozm. M3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
cukruszczypta
soli1.
Biszkopt (kto chce, pomija tą część i po prostu kupuje
biszkopty )
Żółtka zmiksować na puch z
cukrem i
mąką. Z
białek oraz
białka jajka używanego do masy-kremu ubić sztywna pianę. Pianę wymieszać delikatnie z resztą ciasta. Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia - uformować z niego prostokąt o rozmiarach naszego naczynia do tiramisu x 2 lub x 3 (zależy, ile chcemy uzyskać warstw Przy dużych naczyniach lepiej zrobić swie, przy wąskich - 3). Piec w 180 st. ok 10-15 min aż będzie lekko złote. Oderwać papier od ciasta. Ciasto przekroić na części, dostosowując ich rozmiary do naczynia.2. Masa:
Żółtko oddzielić od
białka.
Żółtko utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać
serek i dalej ucierać. Masę wstawić do lodówki.3. Jedną cześć ciasta włożyć do naczynia, dokładnie nasączyć. Na to włożyć połowę kremu, przykryć drugą częścią ciasta, dokładnie je nasączyć. Przykryć resztą kremu. Na kremie zrobić fantazyjne wzorki za pomocą widelca. Obsypać ciemnym
kakao.Wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 2-3 godziny ( Najtrudniejszy moment ;-) )Tiramisu robię w naczyniu 24 cm x 8 cm, co starcza na 6 porcji.Aby
jajka były "bezpieczne" najpierw dokładnie myję je ciepłą
wodą z płynem do naczyń, a
potem przelewam wrzątkiem na sicie. Jeśli chodzi o surowe
jajka, ewentualne zagrożenia tkwią na powierzchni skorupki, nie zaś w środku.