ßßß
Składniki na 8 porcji:200 g biszkoptów podłużnych3 jajka500 g serka mascarpone50 ml likieru amaretto2 łyżki kawy rozpuszczalnej classic2 szklanki wody3 łyżki kakao½ szklanki cukruDodatkowo:Truskawki do dekoracji - 5 dużych sztukForma do tiramisu - ja użyłam tortownicy o średnicy 20 cmSposób przygotowania:Kawę rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody a następnie odstawić do przestygnięcia. Dodać likier amaretto i delikatnie wymieszać.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, następnie dodać cukier i dalej miksować przez 4 minuty. Wstawić do lodówki.Żółtka ubić mikserem na puszystą i jasną masę (może to potrwać nawet około 15 minut). Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać dokładnie mikserem. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać całość za pomocą łyżki.Biszkopty zanurzać dosłownie na chwilę w rozpuszczonej kawie z likierem, po czym układać na spodzie tortownicy. Następnie nałożyć równomiernie ½ kremu mascarpone i delikatnie poprószyć całość kakao. Nałożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i ponownie krem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godzinya najlepiej na całą noc.Wyporcjowane tiramisu przed podaniem posypać kakao, można także udekorować świeżymi truskawkami.

