Wykonanie
Tiramisu16 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylemJak się przekonałam Tiramisu może smakować doskonale nie tylko we Włoszech, ale także w Polsce. Ten smakołyk stanowi grzeszną pokusę dla podniebienia, której bez wątpienia ulegnie większość z nas. Do tej
pory poznałam dwie wersje kremu do tiramisu. Pierwsza z nich polega na połączeniu
serka mascarpone ze
śmietaną kremówką, druga zaś bardziej oryginalna opiera się na dodaniu do
mascarpone ubitych
żółtek jaj. Pierwsza wersja jest oczywiście szybsza, lecz nie do końca oddaje prawdziwy wyraz i smak tiramisu.Tiramisu z
truskawkamiSkładniki na 8 porcji:200 g
biszkoptów podłużnych3
jajka500 g
serka mascarpone50 ml
likieru amaretto2 łyżki
kawy rozpuszczalnej classic2 szklanki
wody3 łyżki
kakao½ szklanki
cukruDodatkowo:
Truskawki do dekoracji - 5 dużych sztukForma do tiramisu - ja użyłam tortownicy o średnicy 20 cmSposób przygotowania:
Kawę rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej
wody a następnie odstawić do przestygnięcia. Dodać
likier amaretto i delikatnie wymieszać.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, następnie dodać
cukier i dalej miksować przez 4 minuty. Wstawić do lodówki.
Żółtka ubić mikserem na puszystą i jasną masę (może to potrwać nawet około 15 minut). Następnie dodać
serek mascarpone i wymieszać dokładnie mikserem. Dodać ubite
białka i delikatnie wymieszać całość za pomocą łyżki.
Biszkopty zanurzać dosłownie na chwilę w rozpuszczonej
kawie z
likierem, po czym układać na spodzie tortownicy. Następnie nałożyć równomiernie ½ kremu
mascarpone i delikatnie poprószyć całość
kakao. Nałożyć kolejną warstwę namoczonych
biszkoptów i ponownie krem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godzinya najlepiej na całą noc.Wyporcjowane tiramisu przed podaniem posypać
kakao, można także udekorować świeżymi
truskawkami.