Wykonanie
Włochy - zdecydowanie wołałybyśmy tam być niż tylko jeść.W ten piękny i deszczowy, majowy weekend przenosimy się tam,
smakowo!Tiramisu jest w stanie osłodzić pogodę i przemyca trochę słońca północnych Włoch.SKŁADNIKI:2 paczki
biszkoptów (języczków)500 gram
serka mascarpone4
jajka4 łyżki
cukru2 łyżki
kawy rozpuszczalnej2 szklanki
wodykakaoWYKONANIE:2 łyżki
kawy rozpuścić w 2 szklankach gorącej
wody, odstawić do wystygnięcia.4
żółtka utrzeć z 2 łyżkami
cukru.
Serek mascarpone dodać do
jajek i wymieszać energicznie łyżką.W drugiej misce ubić pianę z 4
białek, gdy będzie już sztywna dodać pozostałe 2 łyżki
cukru i ubijać dalej.Pianę z
białek delikatnie przełożyć do
żółtek i wymieszać.
Kawa już zimna? A więc można przygotować formę, w której ułożymy
biszkopty. Każdy
biszkopt zanurzamy na kilka sekund w
kawie i układamy na dnie formy. Gdy wypełnimy już całe dno, rozsmarowujemy połowę kremu na biszkoptach i posypujemy
kakao.
Potem układamy kolejną warstwę
biszkoptów i kolejną warstwę kremu. Wstawiamy na przynajmniej 5 godzin do lodówki.Przed podaniem posypujemy obficie
kakao.Gotowe;)