ßßß Cookit - przepis na London Particular, czyli brytyjska zupa grochowa z szynką

London Particular, czyli brytyjska zupa grochowa z szynką

nazwa

Wykonanie

Ta klasyczna brytyjska zupa zawdzięcza swą nazwę gęstym, żółtawo - zielonkawym mgłom, nazywanym popularnie "London particular" lub "grochówką", które gromadziły się w XVIII i XIX w. nad brytyjskimi miastami, a gównie nad Londynem. Ich źródłem był węgiel bitumiczny, którego używano wówczas w domach. Dym wydostający się z kominów zawierał cząsteczki sadzy oraz dwutlenek siarki - trujący gaz, który powodował charakterystyczne zabarwienie mgły. Dusząca mgła powodowała problemy z oddychaniem, czasem nawet śmiertelne, przyczyniała się do wypadków ulicznych z powodu mocno ograniczonej widoczności oraz kradzieży ulicznych (więcej na temat mgły w postaci relacji historycznych można przeczytać na VictorianLondon.org). Mimo, że mgła znacznie utrudniała londyńczykom życie, zupa grochowa zawsze cieszyła się sympatią: zdrowa, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Jej druga nazwa to właśnie "Pea and Ham Soup", czyli zupa grochowa z szynką. Zazwyczaj bowiem wykorzystywano do niej bulion od gotowania szynek, lecz oczywiście jeśli takiego nie mamy, można użyć bulionu drobiowego lub warzywnego. Przepis wg. Gorgona Ramsaya.
375 g zielonego lub żółtego suszonego łuskanego grochu (wybór ma wpływ na kolor zupy, ja używam zielonego)
1 duża cebula
1 łodyga selera naciowego
300 g wędzonej szynki
1-2 listki laurowe
1/2 łyżeczki tymianku
1,5 l bulionu warzywnego, drobiowego lub ew. wody
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
olej do smażenia
1. Groch namoczyć na noc w wodzie.
2. Następnego dnia wodę odlać a groch wypłukać pod bieżącą wodą.
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzać niewielką ilość oleju. Podsmażyć obraną, posiekaną cebulę wraz z posiekaną łodyga selera naciowego. Gdy cebula będzie szklista, dodać groch, wodę, szynkę i przyprawy.
Gotować do całkowitej miękkości grochu, co może zając od 45 min do 1,5 godziny.
3. Gdy groch będzie już zupełnie miękki, wyjmujemy z zupy szynkę i kroimy w paski lub kostkę (kilka pasków możemy odłożyć do dekoracji i zrumienić je w tym celu na maśle).
Zupę ucieramy blenderem do pożądanej gładkości. Można utrzeć zupełnie na gładki krem lub pozostawić trochę nieutartych ziaren. Ja osobiście wolę tę drugą opcję, ponieważ zupa ma wówczas ciekawszą strukturę. Dodajemy pokrojoną szynkę.
Zupę doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ew. dodatkowym tymiankiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/03/London-Particular-czyli-brytyjska-zupa-grochowa-z.html