ßßß
Składniki:400 g kapusty kiszonej220 g grochu1 średnia cebula1 łyżka olejuwodaprzyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu czarnego, sól i majeranek do smakuGroch namoczyć w wodzie ok. 12 godzin, ugotować (użyłam grochu całego, zajęło to ponad godzinę). Połowę grochu zmiksować z łyżką wody z gotowania. C ebulę pokroić w pióra i podsmażyć na łyżce oleju. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukać ją i odcisnąć, następnie posiekać i dodać do cebuli. Kapustę z cebulą zalać wodą, tak aby była cała zakryta, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dodać groch wraz z puree, gotować razem ok. godziny, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w razie konieczności. Doprawić solą i opcjonalnie majerankiem.Koszt: 3 zł. Trudno oszacować ilość porcji; jako samodzielne danie obiadowe, powiedziałabym, że 2-3.