ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

nazwa

Wykonanie

Moje drugie podejście do potrawy wigilijnej po kapuście z grzybami .
Składniki:
400 g kapusty kiszonej
220 g grochu
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
woda
przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu czarnego, sól i majeranek do smaku
Groch namoczyć w wodzie ok. 12 godzin, ugotować (użyłam grochu całego, zajęło to ponad godzinę). Połowę grochu zmiksować z łyżką wody z gotowania. C ebulę pokroić w pióra i podsmażyć na łyżce oleju. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukać ją i odcisnąć, następnie posiekać i dodać do cebuli. Kapustę z cebulą zalać wodą, tak aby była cała zakryta, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dodać groch wraz z puree, gotować razem ok. godziny, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w razie konieczności. Doprawić solą i opcjonalnie majerankiem.
Koszt: 3 zł. Trudno oszacować ilość porcji; jako samodzielne danie obiadowe, powiedziałabym, że 2-3.
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2012/12/kapusta-z-grochem.html