ßßß Cookit - przepis na Mexicana

Mexicana

nazwa

Wykonanie

1 kg pomidorów
2 cebule
2 gałązki selera naciowego
3 łyżki oleju
1 listek laurowy
150 ml bulionu warzywnego
5 - 6 kropli tabasco
Z pomidorów zdejmujemy skórę, usuwamy trzonek oraz pestki, a miaższ kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy, seler kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Pomidory, seler i listel laurowy dodajemy do cebuli, któtko dusimy. Wlać bulion warzywny i zagotować.
Zupę gotujemy przez 30 min, aby warzywa były miękkie, następnie miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tabasco na pikantnie. Podajemy bez dodatków.
Choć moją podałam z grzankami :)
Bardzo sycąca !!!
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2011/11/mexicana.html