Zupa brokułowa z przepisu jajem.blogspot.comSKŁADNIKI:1/2 kg świeżych brokuł1 marchewka1 por1 seler1 pietruszkakilka ziemniaków3 łyżki śmietany2 litry bulionu warzywnego2 ząbki czosnku2 żółtkaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Myjemy warzywa, obieramy i kroimy: marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki w kostkę, pora w talarki, a brokuła dzielimy na różyczki. Wrzucamy wszystkie dol bulionu i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy też zupę solą i pieprzem. Żółtka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do tego najpierw łyżkę gorącej zupy-mieszamy, potem jeszcze ze 2-3 łyżki i znowu mieszamy -tak aby zahartować śmietanę i by się nam ona nie zważyła, po wlaniu do pozostałej zupy.Wlewamy śmietanę z żółtkami do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut.Smacznego!