ßßß Cookit - przepis na ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU

ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU

nazwa

Wykonanie

Od dawna miałam ochotę przygotować te śledzie i właśnie już zrobione. Są naprawdę pyszne,a najlepiej smakują na drugi dzień. Polecam ten fajny przepis miłośnikom śledzików i nie tylko :)
SKŁADNIKI :
1/2 kg filetów śledziowych, solonych
5 ogórków konserwowych,pokrojonych w kostkę
1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę
1 por (tylko biała część) 10 dkg
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki musztardy
5 łyżek ketchupu, gęstego
5 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru
pieprz,ostra papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, osączamy i kroimy w dużą kostkę. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę a por w plasterki. Przekładamy wszystko do miski.
W małej miseczce mieszamy cukier z szczyptą papryki i stopniowo dodajemy na zmianę : musztardę, ketchup i olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił. Na koniec dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku.
Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy. Śledzie podajemy schłodzone. Najlepiej smakują na 2 dzień.Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/12/sledzie-po-cygansku.html