Wykonanie
Od dawna miałam ochotę przygotować te
śledzie i właśnie już zrobione. Są naprawdę pyszne,a najlepiej smakują na drugi dzień. Polecam ten fajny przepis miłośnikom
śledzików i nie tylko :)
SKŁADNIKI :1/2 kg
filetów śledziowych, solonych5
ogórków konserwowych,pokrojonych w kostkę1 duża
cebula, obrana i pokrojona w kostkę1
por (tylko biała część) 10 dkg2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę2 łyżki
musztardy5 łyżek
ketchupu, gęstego5 łyżek
oleju1 łyżeczka
cukrupieprz,
ostra papryka do smakuPRZYGOTOWANIE :
Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, osączamy i kroimy w dużą kostkę.
Ogórki i
cebulę kroimy w kostkę a
por w plasterki. Przekładamy wszystko do miski.W małej miseczce mieszamy
cukier z szczyptą
papryki i stopniowo dodajemy na zmianę :
musztardę,
ketchup i
olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił. Na koniec dodajemy
czosnek i doprawiamy do smaku.Do
śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy.
Śledzie podajemy schłodzone. Najlepiej smakują na 2 dzień.Smacznego.