ßßß Cookit - przepis na Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy :) Też uważacie, że przepisy sprzed lat są niezastąpione?
Śledzie w tej wersji otoczone są przepysznymi dodatkami. Przygotowanie dania zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a ich smakiem możemy się cieszyć przez wiele dni, kiedy to spokojnie będą czekać w lodówce na naszą śledziową chrapkę :)
Składniki:
4 filety śledziowe
4 ogórki konserwowe
mały słoiczek pieczarek konserwowych
1 cebula
6 łyżek ketchupu
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
pieprz
papryka ostra
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Śledzie wymocz przez minimum 3-4 godziny. Następnie osącz i pokrój w paski/ Ogórki i pieczarki osącz i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz i posiekaj.
Ketchup, musztardę, olej, ocet i przyprawy wymieszaj. Połącz śledzie z sosem i odstaw na minimum kilka godzin.
Śledzie w słoiku mogą stać nawet 2-3 tygodnie.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/10/sledzie-po-cygansku.html