Wykonanie
Potrawy w kociołku przygotowuję przeważnie jesienią, wtedy jest największy smak i ochota na przygotowanie ich na świeżym powietrzu. Tym razem padło na
żeberka, marynowałam je w
sosie barbecue, następnie ciasno ułożyłam z warzywami w kociołku i na ogień. Przyznam że to najlepsze danie kociołkowe jakie dotychczas
jadłam. Polecam

SKŁADNIKI : na kociołek 10 litrowy2 kg mięsistych
żeberek1 kg
ziemniaków4
marchewki1
pietruszka2
czerwone papryki4
cebule1 średniej wielkości
kapustasól,
pieprz do smaku
przyprawa do grillasos barbecue do
mięsa ( użyłam gotowy )PRZYGOTOWANIE :
Żeberka myjemy, tniemy na porcje, solimy i nacieramy każdy kawałek
sosem barbecue i
przyprawą do grilla. Układamy
żeberka w pojemniku i odkładamy do lodówki na kilka godzin.Obrane
ziemniaki,
marchew,
pietruszkę,
cebulę i
paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy w misce i doprawiamy
solą i
pieprzem. Umyty kociołek wykładamy od środka liśćmi
kapusty, wykładamy porcję warzyw, na to układamy kawałki
żeberek, znowu warzywa,
mięso i warzywka. Na wierzch kładziemy liście
kapusty, uchronią one danie przed spaleniem. Zakręcamy kociołek i wstawiamy w ognisko na około 2 godziny. Drewno cały czas dokładamy tak aby ogień nie zgasł.Po około 1.5 godziny sprawdzamy czy
mięso jest już miękkie, jednak u mnie potrzebowało jeszcze trochę czasu aby dojść. Kociołek zdejmujemy z ognia, odkręcamy wieczko i pozwalamy aby danie trochę ostygło ponieważ jest okropnie gorące. Porcje
mięsa wraz z warzywami nakładamy na talerze. Smacznego.Myślę że tego pomysłu na kociołek nie trzeba zachwalać, ono smakuje tak jak wygląda,
mięso i warzywa rozpływają się w ustach, mniam :)







