Wykonanie
Kutia to potrawa wigilijna, wywodząca się z kuchni kresowej. Szczególnie uznana w kuchni śląskiej, stad też mój przepis na to pyszne danie.

SKŁADNIKI :1 i 1/2
kaszy pęczak2 szklanki
mleka1-2 szklanki
wody1 szklanka mielonego
maku2 łyżki
cukru3 łyżki
miodu100 g
orzechówrodzynki,
morele,
żórawina suszonaPRZYGOTOWANIE :Pęczak gotujemy w
mleku tak, aby był sypki. Następnie wlewamy
wodę i gotujemy do miękkości, wsypujemy
mak, zagotowujemy i odkładamy do napęcznienia.
Rodzynki,
morele i
żórawinę pażymy w wrzątku kilka minut, dodajemy do
kaszy. Następnie wsypujemy pokrojone
orzechy, mieszamy.Kutie studzimy, odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem dekorujemy
orzechami i
suszonymi owocami. Smacznego.