ßßß
Składniki:1 kg pomidorów2 małe ogórkisok z cytrynyłyżka octu winnego2 paprykioliwa2 kromki chlebamała cebulaczerwona cebulaszczypiorekoliwkisólpieprz
Przygotowanie:Pomidory sparzcie i obierzcie ze skórek. Ja kupuję pomidory o nazwie bawole serca - prawie nie mają pestek, więc nie muszę ich usuwać. Pokrojone pomiodry, małą cebulę przełóżcie do blendera. Paprykę pokrójcie i wypestkujecie, ogórki obierzcie i pokrójcie. Dodajcie do pomidorów. Zmiksujcie wszystko na gładką masę. Doprawcie solą, pieprzem, sokiem z cytryny, octem. Wstawcie do lodówki na minimum 2 godziny. Chleb pokrójcie i usmażcie na oliwie. Szczypiorek pokrójcie. Gazpacho możecie podać tak jak ja - z grzankami, szczypiorkiem i czerwoną cebulą polane obficie oliwą.