Wykonanie
Ho Ho Ho! Ale miałam fajny dzień, w
sumie fajny, o. Spotkałam się z dawno niewidzianą kumpelą, miałam fajny trening, nagadałam się z 'nowo poznaną" koleżanką, no pięknie! Teraz zjadłam coś dobrego, no bo PO treningu....i piszę do Was te kilka śmiesznych słów, bo jakoś mi tak wesoło...No nic. Pierniki mam.Mam, bo święta za pasem, CZA coś zrobić. Przepis jak to przepis, co roku wpadam na inny, z nadzieją na lepszy, nie wiem...TEN mi się podoba, bo jest szybki, bez miliona składników i podskładników, wyrabiam ciasto i jazda z blachą w piekarnik. Pierniczki bardzo mi smakują, skórka z tartej
pomarańczy, robi całą robotę, są mega aromatyczne <3 Niby zwykłe, aleeee.....ale są pyszne :)A! Przepis mam od Ani Starmach...kolejny przepis z jej książki przetestowany, także polecam chętnym. Niestety nie pamiętam ilości pierników, ale trochę ich wyszło :DPrzygotowanie: około 60 minSkładniki:300 g
mąki pszennej + do podsypywania podczas wałkowania1
jajo150 ml
miodu50 g
cukru pudru50 g
masła dobrej jakości1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka domowego
cukru waniliowego1 łyżka
przyprawy do piernika( ja dałam poszczególne składniki:
anyż,
cynamon,
kardamon)2 łyżki posiekanej
skórki pomarańczowej kandyzowanej - ja dałam ze świeżej
pomarańczyLukier:1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyRozgrzewam piekarnik do 180 st.Skórkę z
pomarańczy myję, parzę, bardzo drobno siekam.
Masło musi być bardzo miękkie. Mieszam je na stolnicy z
mąką i
miodem, następnie dodaję
przyprawy,
cukier, dorzucam
proszek do pieczenia,
jajko, posiekaną skórkę z
pomarańczy.Ciasto należy szybko zagnieść, rozwałkować dość grubo, około 1/2 cm. Im cieńsze, tym twardsze wyjdą.Żeby ciasto nie przywierało do stolnicy, podsypuj je
mąką, ale nie za dużo.Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj pierniczki, te do zawieszenia na choince muszą
mieć dziurkę, nie zapomnij o tym. Użyj do tego słomki.
Ciasteczka wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut. Ja mam mocny piekarnik, przy 10 minucie wyjęłam.
Lukier:
cukier puder przesiej do miski, dodaj
sok z cytryny, wymieszaj. Całość należy podgrzać. Jeśli
lukier będzie za rzadki dosyp
cukru pudru, jeśli za gęsty,
soku z cytryny.Otrzymanym lukrem udekoruj wedle uznania pierniczki :D











