Wykonanie

Proporcje dla dwóch osób.Składniki:2
filety z kurczaka2
marchewki1/2
selera3
szalotki2 ząbki
czosnku250 ml białego
wytrawnego wina200 g słodkiej
śmietanki1 łyżeczka
kardamonu1 łyżka
oliwy1 plaster
masła3 szczypty
soli morskiej (wedle uznania)3 szczypty świeżo zmielonego
pieprzu kolorowego1 łyżka
miodu kwiatowegokilka gałązek świeżego
tymiankuWykonanie:Filety umyć, ususzyć, pokroić na małe kawałki.
Marchew i
seler pokroić w małą kostkę.
Szalotki pokroić w kostkę,
czosnek posiekać. Na rozgrzaną
oliwę z
masłem wrzucić
szalotkę,
czosnek, lekko posolić, dodać
miód,
marchew,
seler, świeży
tymianek,
kardamon, dodać resztę przypraw i chwilę podsmażać. Kiedy zmiękną warzywa dodać
kurczaka, podsmażyć, podlać
winem, zostawić na około 3 minuty, dodać
śmietankę i pozostawić do zredukowania się sosu. Na koniec wyciągnąć gałązki
tymianku z potrawy i zastąpić świeżymi przyozdabiając talerze. Do dania pasuje
ryż,
kasze i wszelkie
makarony, ja podałam ze świeżo upieczoną przez siebie
bagietką, by móc intensywniej delektować się wspaniałym winnym i kremowym sosem.

Proponowane
wina do tego dania : Alsace Pinot Gris (Tokay), Mâcon villages - Bourgogne, Champagne. Z czerwonych win : Lalande de Pomerol - Bordeaux, Alsace Pinot
Noir, Chorey Lès Beaune - Bourgogne.Smacznego.