Wykonanie
Barszcz ukraiński należy do dań, które określiłbym mianem "niewydumane", "proste" i "bezpretensjonalne". Jest to coś, co jadałem w dzieciństwie i jak nienawidzę zup, tak ta mi smakuje.Aby przyrządzić barszcz ukraiński, niezbędne będą następujące przedmioty:
Buraki (takie surowe)
Ziemniaki (też surowe)
Fasola czerwona (dla wygodnickich z puszki... dla facetów też z puszki)
ŚmietanaRosół (dla facetów
kostka rosołowa)
pieprz,
sól,
liść laurowy,
zieleninaWersja bardziej pracochłonna zakłada ugotowanie
bulionu z
marchewką,
pietruszką i
mięsem (np.
żeberkiem od
świni). Jednak łatwiej jest użyć
kostkę rosołową.I teraz tak:
buraki należy ugotować w całości bez obierania. Można dzień wcześniej. Nie mogą być obrane, bo cały zabarw upłynie. Ugotowane
buraki obieramy i siekamy na bardzo drobne kawałki. Ale jak to mówią - można słuchać Slipknota cicho, ale po co ? Wrzucamy wszystko do malaksera i jest miazga.Do gara wrzucamy pokrojone, surowe
ziemniaki,
kostkę rosołową,
wodę,
listek laurowy oraz
ziele angielskie. Moja żona podpowiada, że można też wrzucić
marchewkę, ale my tego nie zrobiliśmy, żeby nie dostać szoku warzywnego :) Kiedy
ziemniaki będą miękkie wrzucamy te zmielone
buraki i
fasolkę z puszki (jeśli będzie surowa, to przesrane... kupcie w puszcze).Na koniec należy wszystko doprawić
solą i
pieprzem i zabielamy
śmietaną. Ale żeby nie porobiły się kluchy
śmietanę trzeba hartować w kubeczku dolewając odrobinę gorącej zupy i mieszając energicznie. Dopiero
potem wlewamy
śmietanę do zupy. Nie dostanie szoku termicznego i nie powstanie obrzydliwy
ser.W moim rodzinnym domu robiono jeszcze inny motyw.
Ziemniaki nie były w barszczu tylko ugotowane osobno i polane tłuszczem z przysmażoną
cebulką. Brało się na łyżkę tych
ziemniaków z
cebulką i podtapiało w barszczu jak zaknedlowanego dłużnika. To było bardzo pyszne. Ale bardziej czasochłonne.