Wykonanie
Placki z
jabłkami,
jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Starego Wielbłąda są racuchy wg przepisu Lulu (przepis na racuchy z
jabłkami wg Lulu)Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z
jabłkami.Chciałabym podzielić się z
Wami tym przepisem, bo to moim zdaniem najszybsza i bardzo smaczna wersja tego
jabłkowego smakołyku.Składniki - proporcje dla 3 osób200 g
mąki pszennej200 ml
mleka lub
maślanki lub
kefiru2
jajka (osobno
białka i
żółtka)5-6 średniej wielkości
jabłek1 łyżeczka
cukru waniliowegoopcjonalnie, jeśli ciasto ma być mocno słodkie można dodać 1 łyżkę stołową
cukruszczypta
solicukier puder lub
syrop klonowy lub
miódolej do smażeniaSprzętopcjonalnie wycinak (drylownica) do gniazd nasiennychPrzygotowanieDo
mąki dodać
cukier waniliowy (i ewentualnie zwykły
cukier),
sól, rozmącone w
mleku żółtka i wyrobić trzepaczką lub mikserem gładkie ciasto o konsystencji gęstej
śmietany (w razie potrzeby można dodać nieco
mąki lub
mleka).
Białka ubić na sztywną pianę,*** dodać do ciasta i delikatnie wymieszać
Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry o grubości około 1 cm i wydrążyć gniazda nasienne (z
jabłek powinny powstać krążki z dziurką w środku).Każdy krążek zanurzyć w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.Podawać gorące posypane
cukrem pudrem lub polane
miodem albo
syropem klonowym*** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe
jajka i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z
białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne.Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą specjalnego nożyka do drylowania
jabłek- vide zdjęcie poniżej

