Wykonanie
Te
żurawinowo-owsiane batoniki charakteryzują się zaskakująco miłą równowagi smak: nie za słodkie i nie za kwaśne. Koniecznie zetrzyjcie skórkę z
pomarańczy przed wyciśnięciem soku.Składniki:
lukier :1 szklanki
mąki1 szklanka błyskawicznych
płatków owisianych1/2 szklanki
brązowego cukru1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu6 łyżki
masła, roztopionego3 łyżki
soku pomarańczowegonadzienie:1 1/3 szklanki
suszonych żurawin3/4 szklanki kwaśnej
śmietany1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mąki1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki startej skórki
pomarańczy1 duże
jajko
Rozgrzewamy piekarnik do 160 C. Łączymy
mąkę i kolejne 5 składników (łącznie z
cynamonem) w średniej misce, dobrze mieszając.
Masło i sok mieszamy z
mąką, mieszając, do uzyskania wilgotnej masy (mieszanina będzie krucha). Przygotowujemy 0,5 szklanki
płatków błyskawicznie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostałą część
płatków owsianych wysypujemy na dnie formy do pieczenia posmarowanej
masłem.Aby przygotować nadzienie, łączymy
żurawinę,
śmietanę,
cukier i pozostałe składniki w naczyniu, dobrze mieszając. Mieszaninę z
żurawiną roprowadzamy na przygotowanej "skorupie" z
płatków owsianych. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, aż krawędzie ciasta będą złote. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce.RADA:
Suszoną żurawinę możemy zastąpić suszonymi
wiśniami, a
skórkę pomarańczową -
skórką z cytryny.