ßßß
Rozgrzewamy piekarnik do 160 C. Łączymy mąkę i kolejne 5 składników (łącznie z cynamonem) w średniej misce, dobrze mieszając. Masło i sok mieszamy z mąką, mieszając, do uzyskania wilgotnej masy (mieszanina będzie krucha). Przygotowujemy 0,5 szklanki płatków błyskawicznie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostałą część płatków owsianych wysypujemy na dnie formy do pieczenia posmarowanej masłem.Aby przygotować nadzienie, łączymy żurawinę, śmietanę, cukier i pozostałe składniki w naczyniu, dobrze mieszając. Mieszaninę z żurawiną roprowadzamy na przygotowanej "skorupie" z płatków owsianych. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, aż krawędzie ciasta będą złote. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce.RADA: Suszoną żurawinę możemy zastąpić suszonymi wiśniami, a skórkę pomarańczową - skórką z cytryny.