ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny się przekonałam, że nie powinnam czytać kulinarnych blogów. Pomimo mnóstwa wycinków, pozakładanych przepisów w książkach itp., które są w kolejce od dawna, zawsze muszę trafić na coś, co zawróci mi w głowie. Tym razem po zetknięciu z ciastem żurawinowo-owsianym w Domowych wypiekach znów wszystko poszło w odstawkę. Zabraknie mi chyba życia, by przetestować wszystkie wybrane potrawy.
Chociaż słodkiego nie lubię, lubię piec słodkości przemycające zdrowe składniki. Połączenie cynamonu, płatków owsianych i żurawiny jest niesamowicie trafne. I równie niesamowicie szybko znika ;-)
Cytuję przepis za Justin&Dorothy. Na moją klasyczną blachę poszło 1 , 5 takiej porcji.
Składniki
Ciasto
-1,5 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. płatków owsianych górskich
-pół szklanki brązowego cukru
-1/4 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki sody
-pół łyżeczki cynamonu
-6 łyżek masła
-1 op. cukru wanilinowego (16g)
Masa
-1 szkl. suszonej żurawiny
-3/4 szkl. śmietany 18%
-2 łyżki mąki
-1 duże jajko lekko ubite
-1 czubata łyżka cukru pudru
-op. cukry wanilinowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, następnie odcedzić i odstawić by wystygły. Mąkę, płatki, masło, cynamon, sodę, sól i cukry wymieszać i wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę, a 1/4 pozostawić na górę (schłodzić w lodówce ok.30 minut). Jajko zmiksować ze śmietaną, cukrem i mąką. Wymieszać wszystko z żurawiną. Nadzienie wylać na ciasto. (warto zwrócić uwagę,by nie było zbyt rzadkie, moje trochę wsiąkło w ciasto).
Następnie pokruszyć pozostałym ciastem. Piec 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego! ;-)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2011/05/ciasto-zurawinowo-owsiane-cranberry.html