Wykonanie
Po raz kolejny się przekonałam, że nie powinnam czytać kulinarnych blogów. Pomimo mnóstwa wycinków, pozakładanych przepisów w książkach itp., które są w kolejce od dawna, zawsze muszę trafić na coś, co zawróci mi w głowie. Tym razem po zetknięciu z
ciastem żurawinowo-owsianym w Domowych wypiekach znów wszystko poszło w odstawkę. Zabraknie mi chyba życia, by przetestować wszystkie wybrane potrawy.Chociaż słodkiego nie lubię, lubię piec słodkości przemycające zdrowe składniki. Połączenie
cynamonu,
płatków owsianych i
żurawiny jest niesamowicie
trafne. I równie niesamowicie szybko znika ;-)Cytuję przepis za Justin&Dorothy. Na moją klasyczną blachę poszło 1 , 5 takiej porcji.SkładnikiCiasto-1,5 szkl.
mąki pszennej-1 szkl.
płatków owsianych górskich-pół szklanki
brązowego cukru-1/4 łyżeczki
soli-1/4 łyżeczki
sody-pół łyżeczki
cynamonu-6 łyżek
masła-1 op.
cukru wanilinowego (16g)Masa-1 szkl.
suszonej żurawiny-3/4 szkl.
śmietany 18%-2 łyżki
mąki-1 duże
jajko lekko ubite-1 czubata łyżka
cukru pudru-op.
cukry wanilinowego (opcjonalnie)Przygotowanie
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, następnie odcedzić i odstawić by wystygły.
Mąkę,
płatki,
masło,
cynamon,
sodę,
sól i
cukry wymieszać i wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę, a 1/4 pozostawić na górę (schłodzić w lodówce ok.30 minut).
Jajko zmiksować ze
śmietaną,
cukrem i
mąką. Wymieszać wszystko z
żurawiną. Nadzienie wylać na ciasto. (warto zwrócić uwagę,by nie było zbyt rzadkie, moje trochę wsiąkło w ciasto).Następnie pokruszyć pozostałym
ciastem. Piec 45-50 minut w 180 stopniach.


Smacznego! ;-)