2 szklanki mąki1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu cytrynowegoopakowanie borówek amerykańskich3 ,4 dojrzałe banany1 szklanka mleka2 tabliczki czekoladyok. 1/2 szklanki oleju1 szklanka cukru pudruSkładniki "suche" mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wsypać do miski. Dodać pokrojoną czekoladę w drobne kawałki (może być mleczna bądź biała) oraz borówki amerykańskie. Do drugiej miski zmieszać wszystkie :mokre składniki" oraz rozgniecione widelcem banany. Połączyć składniki mokre z suchymi.Rozgrzać piekarnik na ok. 220 stopni, ale piec muffinki w temperaturze 180 przez ok. 25 min.Muffinki powinno się piec w specjalnej formie, ale ja zrobiłam je w zwykłych metalowych foremkach do babeczek wysmarowanych lekko olejem i bułką tartą.Przy podaniu można polać je odrobiną sosu toffi - wersja dla kwadransowych grubasów :-)