Wykonanie

Te gofry to smak mojego dzieciństwa.Smażone na przywiezionej z ZSRR, niemal czterdziestoletniej gofrownicy.Nawet
dżem z
malin ten sam, od babci.Jak tu nie złapać notalagicznego nastroju...5
jajek450ml
mleka400g
mąki pszennej1 kostka
margaryny lub
masła (u mnie tym razem
kasia maślany smak - jest świetna)1 op.
cukru waniliowego zwykłej wielkości5 czubatych łyżek
cukru kryształuskórka otarta z jednej
cytrynyMargarynę rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miski i wbijamy
jajka.Wsypujemy
cukier,
cukier waniliowy oraz otartą
skórkę z cytryny.
Mleko lekko podgrzewamy i również wlewamy do miski.Wszystko razem dokładnie miksujemy, w trakcie dolewając rozpuszczoną
margarynę.Ciasto powinno
mieć konsystencję kwaśnej
śmietany.Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy letniego
mleka, jeśli zbyt rzadkie, dosypujemy
mąki.Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę, czy to elektryczną, czy tę jak patelnia, której używa się na kuchence.Smażymy do zrumienienia i pożeramy z smakiem z dodatkiem
bitej śmietany,
dżemu,
miodu...

