ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski z bakaliami

Piernik staropolski z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Robię go od lat i jest sprawdzony, także polecam.
Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, będzie wilgotny i pyszny.
Jeśli kogoś przeraża ilość przypraw, to zapewniam, że dzięki temu jest bardzo aromatyczny. Goździki należy wcześniej zmielić, można dodać ich mniej jeśli ktoś nie lubi.
Składniki;
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 szklanka miodu ciemnego, gryczanego lub spadziowego
3\4 margaryny
1,5 łyżeczki sody
3 szklanki mąk
przyprawa do pierników
paczka goździków zmielonych
bakalie
Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem, margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić.
Potem wbijać całe jajka, dodać mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach.
Po ostudzeniu polać polewą lub udekorować według uznania. SMACZNEGO!!!
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2015/12/piernik-staropolski-z-bakaliami.html