Wykonanie
Robię go od lat i jest sprawdzony, także polecam.Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, będzie wilgotny i pyszny.Jeśli kogoś przeraża ilość przypraw, to zapewniam, że dzięki temu jest bardzo aromatyczny.
Goździki należy wcześniej zmielić, można dodać ich mniej jeśli ktoś nie lubi.Składniki;4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
wody1 szklanka
miodu ciemnego, gryczanego lub spadziowego3\4
margaryny1,5 łyżeczki
sody3 szklanki mąk
przyprawa do piernikówpaczka
goździków zmielonych
bakalieZaczynamy od zrobienia karmelu.
Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać
wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z
miodem,
margaryną,
przyprawą i
goździkami, wszystko zagotować i wystudzić.
Potem wbijać całe
jajka, dodać
mąkę i
sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz
bakalii oprószyć
mąką i dodać do ciasta, wymieszać.Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną
margaryną i posypaną
bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach.Po ostudzeniu polać polewą lub udekorować według uznania. SMACZNEGO!!!