ßßß

Składniki ciasta:320 g mąki pszennej200 g masła100 g gęstej kwaśnej śmietany1 duże jajko1/2 łyżeczki soliżółtko do posmarowania pierogówSkładniki farszu:4 udka kurczaka (bez skóry)2 marchewki1 pietruszkaniewielki kawałek selera1 duża cebula1,5 łyżki masłałyżeczka oleju do podsmażenia cebulisól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smakuPrzygotowanie farszu:Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie.Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować do ugotowania zupy.Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z gotowanymi warzywami i zeszkloną cebulą, przy pomocy maszynki do mięsa.Dodać do farszu masło i doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i ziołami prowansalskimi.Wyrobić farsz na gładką masę.Przygotowanie ciasta:Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę.Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu.Składać ciasto na pół, zlepić dokładnie brzegi i za pomocą widelca docisnąć brzegi pierogów.Pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi.Pierogi posmarować rozkłóconym żółtkiem.Pierogi piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Smacznego