ßßß Cookit - przepis na Pieczone pierogi z mięsem

Pieczone pierogi z mięsem

nazwa

Wykonanie

Pieczone pierogi robi się nieco szybciej niż tradycyjne gotowane. Wystarczy zagnieść ciasto, przygotować farsz, ulepić pierogi, a następnie piecze się wszystkie pierogi jednocześnie.
Zachęcam do przygotowania pieczonych pierogów, które smakowały całej rodzinie. Ciasto wg tego przepisu, po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche, a na etapie przygotowania pierogów z łatwością można je rozwałkować.
Przygotowując pierogi w domu, mamy pewność co do jakości użytych składników, szczególnie mięsa. Do farszu można użyć mięsa i warzyw z rosołu i tak będą lepsze niż kupne.
Klasyczne, gotowane pierogi przygotowuję w dużych ilościach i część mrożę. Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia.
Problem nadmiaru pierogów jednak nie zaistniał, postarali się o to domownicy, szczególnie dziecko.
Składniki ciasta:
320 g mąki pszennej
200 g masła
100 g gęstej kwaśnej śmietany
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
żółtko do posmarowania pierogów
Składniki farszu:
4 udka kurczaka (bez skóry)
2 marchewki
1 pietruszka
niewielki kawałek selera
1 duża cebula
1,5 łyżki masła
łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli
sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku
Przygotowanie farszu:
Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować do ugotowania zupy.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z gotowanymi warzywami i zeszkloną cebulą, przy pomocy maszynki do mięsa.
Dodać do farszu masło i doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i ziołami prowansalskimi.
Wyrobić farsz na gładką masę.
Przygotowanie ciasta:
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu.
Składać ciasto na pół, zlepić dokładnie brzegi i za pomocą widelca docisnąć brzegi pierogów.
Pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi.
Pierogi posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Pierogi piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/09/pieczone-pierogi-z-miesem.html