Wykonanie
Pieczone pierogi robi się nieco szybciej niż tradycyjne gotowane. Wystarczy zagnieść ciasto, przygotować farsz, ulepić pierogi, a następnie piecze się wszystkie pierogi jednocześnie.Zachęcam do przygotowania pieczonych pierogów, które smakowały całej rodzinie. Ciasto wg tego przepisu, po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche, a na etapie przygotowania pierogów z łatwością można je rozwałkować.Przygotowując pierogi w domu, mamy pewność co do jakości użytych składników, szczególnie
mięsa. Do farszu można użyć
mięsa i warzyw z rosołu i tak będą lepsze niż kupne.Klasyczne, gotowane pierogi przygotowuję w dużych ilościach i część mrożę. Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia.Problem nadmiaru pierogów jednak nie zaistniał, postarali się o to domownicy, szczególnie dziecko.


Składniki ciasta:320 g
mąki pszennej200 g
masła100 g gęstej kwaśnej
śmietany1 duże
jajko1/2 łyżeczki
soliżółtko do posmarowania pierogówSkładniki farszu:4
udka kurczaka (bez skóry)2
marchewki1
pietruszkaniewielki kawałek
selera1 duża
cebula1,5 łyżki
masłałyżeczka
oleju do podsmażenia
cebulisól,
pieprz, mielona
kolendra,
zioła prowansalskie - do smakuPrzygotowanie farszu:
Udka kurczaka,
marchewki,
pietruszkę,
seler, zalać
wodą i gotować, aż
mięso będzie miękkie.Ugotowane warzywa i
mięso wyjąć
wywaru.
Wywar zachować do ugotowania zupy.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na
oleju.
Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z gotowanymi warzywami i zeszkloną
cebulą, przy pomocy maszynki do
mięsa.Dodać do farszu
masło i doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
kolendrą i
ziołami prowansalskimi.Wyrobić farsz na gładką masę.Przygotowanie ciasta:Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę.Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu.Składać ciasto na pół, zlepić dokładnie brzegi i za pomocą widelca docisnąć brzegi pierogów.Pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odległości
między nimi.Pierogi posmarować rozkłóconym
żółtkiem.Pierogi piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Smacznego