Znudziły mi się typowe placki ziemniaczane podawane solo lub z sosem pieczarkowym. Dlatego, postanowiłam poeksperymentować. Wyszły z tego placki ziemniaczane ze świeżym szpinakiem. Możemy podawać je z różnymi sosami lub dipami. U mnie był to dip mocno czosnkowy.Składniki1 kg ziemniaków2 duże garście świeżego szpinaku2 ząbki czosnku2 jajka2-3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennejsól i pieprzolej do smażeniaDip400 g jogurtu greckiego3 ząbki czosnkupęczek pietruszkisól i pieprzZiemianki obrać i zetrzeć na tarce (na duże oczka). Dodać szpinak pokrojony na duże kawałki następnie jajka, posiekany czosnek, obie mąki oraz pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli masa będzie za mało zbita należy dodać trochę mąki.Na patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki na złoty kolor. Uwaga: placki powinny być podobnej wielkości i grubości aby usmażyły się w tym samym czasie.Po zdjęciu z patelni ułożyć gotowe placki na papierze jednorazowym aby odsączyć z oleju.DipPosiekać na drobno czosnek i natkę pietruszki. Dodać jogurt i przyprawić pieprzem i solą.SMACZNEGO!