ßßß Cookit - przepis na PLACKI ZEMNIACYANE ze świeżym szpinakiem

PLACKI ZEMNIACYANE ze świeżym szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Znudziły mi się typowe placki ziemniaczane podawane solo lub z sosem pieczarkowym. Dlatego, postanowiłam poeksperymentować. Wyszły z tego placki ziemniaczane ze świeżym szpinakiem. Możemy podawać je z różnymi sosami lub dipami. U mnie był to dip mocno czosnkowy.
Składniki
1 kg ziemniaków
2 duże garście świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 jajka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
olej do smażenia
Dip
400 g jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
sól i pieprz
Ziemianki obrać i zetrzeć na tarce (na duże oczka). Dodać szpinak pokrojony na duże kawałki następnie jajka, posiekany czosnek, obie mąki oraz pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli masa będzie za mało zbita należy dodać trochę mąki.
Na patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki na złoty kolor. Uwaga: placki powinny być podobnej wielkości i grubości aby usmażyły się w tym samym czasie.
Po zdjęciu z patelni ułożyć gotowe placki na papierze jednorazowym aby odsączyć z oleju.
Dip
Posiekać na drobno czosnek i natkę pietruszki. Dodać jogurt i przyprawić pieprzem i solą.
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/02/placki-zemniacyane-ze-swierzym.html