ßßß
300-400 g ugotowanych ziemniaków10 liści świeżego szpinaku1 jajko2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejsól, pieprz do smakuUgotowane ziemniaki mielimy maszynką do mielenia mięsa i przekładamy do miski. Dodajemy 1 całe jajko, 2 łyżki mąki pszennej oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wcześniej umyty i osuszony szpinak drobno siekamy i dodajemy do reszty składników.Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania masy o jednolitej konsystencji, jak na zdjęciu poniżej.Kluski formujemy mokrą dłonią. Klasyczne kluski śląskie mają okrągły kształt a na środku wgłębienie. Jednakże w kwestii kształtu można wybrać dowolność. Mogą być podłużne jak na zdjęciu poniżej lub idealnie okrągłe:) jak u śląsaków.Kluski delikatnie wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Gotujemy około 5-8 minut na średnim ogniu. Serwujemy gorące.Kluski te świetnie komponują się z dziczyzną, buraczkami oraz jako samodzielne danie np. z konfiturą z czerwonej cebuli.Polecam!!!

