ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie ze szpinakiem

Kluski śląskie ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

300-400 g ugotowanych ziemniaków
10 liści świeżego szpinaku
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
Ugotowane ziemniaki mielimy maszynką do mielenia mięsa i przekładamy do miski. Dodajemy 1 całe jajko, 2 łyżki mąki pszennej oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wcześniej umyty i osuszony szpinak drobno siekamy i dodajemy do reszty składników.
Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania masy o jednolitej konsystencji, jak na zdjęciu poniżej.
Kluski formujemy mokrą dłonią. Klasyczne kluski śląskie mają okrągły kształt a na środku wgłębienie. Jednakże w kwestii kształtu można wybrać dowolność. Mogą być podłużne jak na zdjęciu poniżej lub idealnie okrągłe:) jak u śląsaków.
Kluski delikatnie wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Gotujemy około 5-8 minut na średnim ogniu. Serwujemy gorące.
Kluski te świetnie komponują się z dziczyzną, buraczkami oraz jako samodzielne danie np. z konfiturą z czerwonej cebuli.
Polecam!!!
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/kluski-slaskie-ze-szpinakiem