Wykonanie
300-400 g ugotowanych
ziemniaków10 liści
świeżego szpinaku1
jajko2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz do smakuUgotowane
ziemniaki mielimy maszynką do
mielenia mięsa i przekładamy do miski. Dodajemy 1 całe
jajko, 2 łyżki
mąki pszennej oraz 2 łyżki
mąki ziemniaczanej. Wcześniej umyty i osuszony
szpinak drobno siekamy i dodajemy do reszty składników.Całość doprawiamy
solą i
pieprzem i dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania masy o jednolitej konsystencji, jak na zdjęciu poniżej.Kluski formujemy mokrą dłonią. Klasyczne kluski śląskie mają okrągły kształt a na środku wgłębienie. Jednakże w kwestii kształtu można wybrać dowolność. Mogą być podłużne jak na zdjęciu poniżej lub idealnie okrągłe:) jak u śląsaków.Kluski delikatnie wkładamy do wrzącej, osolonej
wody z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Gotujemy około 5-8 minut na średnim ogniu. Serwujemy gorące.Kluski te świetnie komponują się z
dziczyzną,
buraczkami oraz jako samodzielne danie np. z
konfiturą z
czerwonej cebuli.Polecam!!!