Wykonanie
Na duże smutki i małe smuteczki, choćby jak dzisiejsze- jesienne...deszczowe... upiekłam pyszne
ciasteczka, pełne
cynamonowego smaku, z aksamitnym
jogurtowym kremem i chrupiącymi ziarenkami
Cynamonowy Raj, które chyba na takie dni jak dziś przygotował sklep Ziarenkowo .Nastój poprawiony ;)



Składniki na 16-18 sztuk:Ciasto:3
żółtka180 g. miękkiego
masła1,5 szklanki
mąki pszennejszczypta
soliduża szczypta
cynamonu2 łyżki
cukru waniliowego1 szklanka
cukru pudru3 pełne łyżki gęstego
jogurtu (typ grecki)3 łyżki
cukru pudru3 łyżki budyniu
waniliowegoDodatkowo:ziarenka
Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo
mleko do posmarowania
ciastekPrzygotowanie:Ucieram
żółtka z
cukrem waniliowym i pudrem, gdy masa jest jednolita dodaję
sól,
masło i
cynamon, ucieram jeszcze przez chwilę. Masa powinna być bardzo puszysta i gładka. Dosypuję stopniowo
mąkę i mieszam łyżką. Gdy wszystkie składniki się połączą przekładam ciasto na podsypaną
mąką stolnicę i szybko zagniatam w całość. Schładzam ciasto przez godzinę w lodówce.Mieszam dokładnie wszystkie składniki kremu.Schłodzone ciasto dzielę na 2 porcje, z każdej formuję wałek o średnicy ok. 4 cm, kroję go na grube plastry. Każdy plaster lekko spłaszczam ( do ok. 2 cm grubości), opuszkami palców wgniatam środek, by powstała miseczka z rantem. W tak powstałe wgłębienia nakładam po łyżeczce kremu i posypuję obficie ziarenkami
Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo . Brzegi smaruję
mlekiem, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 20-25 minut, aż będą złote.Przepis autorski.







