ßßß Cookit - przepis na Krem jogurtowy:

Krem jogurtowy:

nazwa

Wykonanie

Na duże smutki i małe smuteczki, choćby jak dzisiejsze- jesienne...deszczowe... upiekłam pyszne ciasteczka, pełne cynamonowego smaku, z aksamitnym jogurtowym kremem i chrupiącymi ziarenkami Cynamonowy Raj, które chyba na takie dni jak dziś przygotował sklep Ziarenkowo .
Nastój poprawiony ;)
Składniki na 16-18 sztuk:
Ciasto:
3 żółtka
180 g. miękkiego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
duża szczypta cynamonu
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
3 pełne łyżki gęstego jogurtu (typ grecki)
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki budyniu waniliowego
Dodatkowo:
ziarenka Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo
mleko do posmarowania ciastek
Przygotowanie:
Ucieram żółtka z cukrem waniliowym i pudrem, gdy masa jest jednolita dodaję sól, masło i cynamon, ucieram jeszcze przez chwilę. Masa powinna być bardzo puszysta i gładka. Dosypuję stopniowo mąkę i mieszam łyżką. Gdy wszystkie składniki się połączą przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam w całość. Schładzam ciasto przez godzinę w lodówce.
Mieszam dokładnie wszystkie składniki kremu.
Schłodzone ciasto dzielę na 2 porcje, z każdej formuję wałek o średnicy ok. 4 cm, kroję go na grube plastry. Każdy plaster lekko spłaszczam ( do ok. 2 cm grubości), opuszkami palców wgniatam środek, by powstała miseczka z rantem. W tak powstałe wgłębienia nakładam po łyżeczce kremu i posypuję obficie ziarenkami Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo . Brzegi smaruję mlekiem, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 20-25 minut, aż będą złote.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/kruche-cynamonowe-koaczyki-z-kremem.html