Wykonanie
Dawno nie
jadłam ciastek tak fajnych i smacznych, że nie można się od nich oderwać. Wszyscy domownicy co chwilę chrupali i mruczeli pod nosem, że bardzo dobre. Dla mnie osobiście to smaki dzieciństwa. Trzeba poświęcić im chwilkę na formowanie ale zapewniam, że warto :) Przepis z bloga Fotokulinarnie .
Składniki :220 g
mąki pszennej110 g miękkiego
masła95 g
cukru5 g
cukru waniliowego40 g budyniu w proszku
waniliowego bez
cukru ( u mnie z
cukrem )2
żółtka2 łyżki
mlekaDo obtoczenia : (do obtoczenia użyłam tylko domowego
cukru waniliowego z TEGO przepisu )2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią najlepiej domowegoWszystkie składniki na ciasto zagnieść. Uformować dwie kule, owinąć folią spożywczą włożyć do lodówki na 15 minut.Z lodówki wyciągamy pierwszą kulę. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm ( ja robiłam dużo, cieńsze i na jeden kęs ), tniemy na paski szerokości 1 , 5 cm i długości 6 cm. Z każdego kawałka formować rogalik.Gotowe
ciasteczka przekładamy na blachę wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180ºC przez 12 -15 minut.Kiedy pierwsza partia się piecze z lodówki wyciągamy drugą kulę i robimy kolejną partię
ciasteczek.Jeszcze ciepłe
ciasteczka obtaczamy w cukrze.Smacznego :)* Żółte plamki na ciastkach to
żółtko, które żle mi się wymieszało z pozostałymi składnikami.