ßßß Cookit - przepis na Kruche rogaliki budyniowe

Kruche rogaliki budyniowe

nazwa

Wykonanie

Dawno nie jadłam ciastek tak fajnych i smacznych, że nie można się od nich oderwać. Wszyscy domownicy co chwilę chrupali i mruczeli pod nosem, że bardzo dobre. Dla mnie osobiście to smaki dzieciństwa. Trzeba poświęcić im chwilkę na formowanie ale zapewniam, że warto :) Przepis z bloga Fotokulinarnie .
Składniki :
220 g mąki pszennej
110 g miękkiego masła
95 g cukru
5 g cukru waniliowego
40 g budyniu w proszku waniliowego bez cukru ( u mnie z cukrem )
2 żółtka
2 łyżki mleka
Do obtoczenia : (do obtoczenia użyłam tylko domowego cukru waniliowego z TEGO przepisu )
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią najlepiej domowego
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Uformować dwie kule, owinąć folią spożywczą włożyć do lodówki na 15 minut.
Z lodówki wyciągamy pierwszą kulę. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm ( ja robiłam dużo, cieńsze i na jeden kęs ), tniemy na paski szerokości 1 , 5 cm i długości 6 cm. Z każdego kawałka formować rogalik.
Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180ºC przez 12 -15 minut.
Kiedy pierwsza partia się piecze z lodówki wyciągamy drugą kulę i robimy kolejną partię ciasteczek.
Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze.
Smacznego :)
* Żółte plamki na ciastkach to żółtko, które żle mi się wymieszało z pozostałymi składnikami.
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/10/Kruche-rogaliki-budyniowe.html