ßßß
Kilka dni temu w Walii zaczął prószyć śnieg. Zjawisko tak rzadko tutaj spotykane, że z samego rana wychowawczyni przedzwoniła do domu, by odebrać Wiktorię ze szkoły... a spadło może pół centymenta śniegu! Nie było nawet z czego zrobić bałwana, więc zrobiłyśmy ciasteczka :-). Przepyszne, kruche ciasteczka z pekanami, choć czuć, że ciężkie i maślane. Smakowały wszystkim bez wyjątku. Skromny dodatek syropu klonowego tylko dodaje im smaku. Polecam!Składniki:250 g masłapół szklanki drobnego cukru do wypieków1 żółtko2 łyżki syropu klonowegopół łyżeczki ekstraktu z wanilii2 szklanki mąki pszennej1 i 1/4 szklanki grubo pokrojonych pekanów (nie poleca się innych orzechow w tych ciasteczkach - pekany są bardzo miękkie i nie łamia się podczas wykrawania ciasteczek, tak jak inne orzechy)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło i cukier umieścić w misie miksera i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy, przez kilka minut. W małej miseczce lekko rozbełtać żółtko, dodać syrop klonowy i wanilię. Ciągle ubijając, wlewać powoli do masy maślanej. Dodać mąkę pszenną, zmiksować. Na końcu dodać orzechy, wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed planowanym wałkowaniem.Piekarnik rozgrzać do 165ºC. Ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm i wycinać małe 5 cm kółeczka (lub inne, dowolne kształty). Układać na blasze wyłożonej pergaminem i piec około 15 minut, do lekko złotego koloru. Wystudzić na kratce.Z przepisu otrzymamy sporo ciastek, prawie 3 blachy.Smacznego :-).Przepis Bajaderki ze strony MniamMniam.