ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z pekanami i syropem klonowym

Ciasteczka z pekanami i syropem klonowym

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu w Walii zaczął prószyć śnieg. Zjawisko tak rzadko tutaj spotykane, że z samego rana wychowawczyni przedzwoniła do domu, by odebrać Wiktorię ze szkoły... a spadło może pół centymenta śniegu! Nie było nawet z czego zrobić bałwana, więc zrobiłyśmy ciasteczka :-). Przepyszne, kruche ciasteczka z pekanami, choć czuć, że ciężkie i maślane. Smakowały wszystkim bez wyjątku. Skromny dodatek syropu klonowego tylko dodaje im smaku. Polecam!
Składniki:
250 g masła
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 żółtko
2 łyżki syropu klonowego
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki grubo pokrojonych pekanów (nie poleca się innych orzechow w tych ciasteczkach - pekany są bardzo miękkie i nie łamia się podczas wykrawania ciasteczek, tak jak inne orzechy)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy, przez kilka minut. W małej miseczce lekko rozbełtać żółtko, dodać syrop klonowy i wanilię. Ciągle ubijając, wlewać powoli do masy maślanej. Dodać mąkę pszenną, zmiksować. Na końcu dodać orzechy, wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed planowanym wałkowaniem.
Piekarnik rozgrzać do 165ºC. Ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm i wycinać małe 5 cm kółeczka (lub inne, dowolne kształty). Układać na blasze wyłożonej pergaminem i piec około 15 minut, do lekko złotego koloru. Wystudzić na kratce.
Z przepisu otrzymamy sporo ciastek, prawie 3 blachy.
Smacznego :-).
Przepis Bajaderki ze strony MniamMniam.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-pekanami-i-syropem-klonowym