Wykonanie
Kilka dni temu w Walii zaczął prószyć śnieg. Zjawisko tak rzadko tutaj spotykane, że z samego rana wychowawczyni przedzwoniła do domu, by odebrać Wiktorię ze szkoły... a spadło może pół centymenta śniegu! Nie było nawet z czego zrobić bałwana, więc zrobiłyśmy
ciasteczka :-). Przepyszne, kruche
ciasteczka z pekanami, choć czuć, że ciężkie i maślane. Smakowały wszystkim bez wyjątku. Skromny dodatek
syropu klonowego tylko dodaje im smaku. Polecam!Składniki:250 g
masłapół szklanki drobnego
cukru do wypieków1
żółtko2 łyżki
syropu klonowegopół łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/4 szklanki grubo pokrojonych pekanów (nie poleca się innych orzechow w tych ciasteczkach - pekany są bardzo miękkie i nie
łamia się podczas wykrawania
ciasteczek, tak jak inne
orzechy)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i
cukier umieścić w misie miksera i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy, przez kilka minut. W małej miseczce lekko rozbełtać
żółtko, dodać
syrop klonowy i
wanilię. Ciągle ubijając, wlewać powoli do masy
maślanej. Dodać
mąkę pszenną, zmiksować. Na końcu dodać
orzechy, wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed planowanym wałkowaniem.Piekarnik rozgrzać do 165ºC. Ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm i wycinać małe 5 cm kółeczka (lub inne, dowolne kształty). Układać na blasze wyłożonej pergaminem i piec około 15 minut, do lekko złotego koloru. Wystudzić na kratce.Z przepisu otrzymamy sporo
ciastek, prawie 3 blachy.Smacznego :-).Przepis Bajaderki ze strony MniamMniam.