ßßß
Kilka dni temu wybrałam się na zakupy w poszukiwaniu sukienki... niestety (albo i stety) sukienki nie znalazłam. Zamiast grzecznie wmaszerować do butiku z odzieżą udałam się do sklepu z kuchennymi gadżetami. Podczas gdy mijały lata świetlne mojego pobytu na zakupach, ja wciąż tkwiłam przy formach do ciastek. Wprost nie mogłam się oprzeć i w końcu go kupiłam- wymarzony pistolet do robienia ciastek.Od razu musiałam go wypróbować. Okazało się to niełatwe. Ciasto musi być perfekycjnie zmisowane, o idealnych proporcjach.Tym razem przepis jest bardzo posty, ale pyszny. Kruche ciasteczka pachnące wanilią...Składniki (na ok. 3 blachy ciastek)3/4 szklanki cukru,300 g mąki,cukier z prawdziwą wanilią,2 żółtka,1,5 łyżki ekstraktu z wanilii,225 g miękkiego masłaWykonanie:Masło utrzeć wraz z cukrem, dodać resztę składników. Zmiksować na gładką masę.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto nakładać do pistoletu* i wyciskać na blachę w małych odstępach (ciastka nie powinny dużo urosnąć)Piec w temperaturze 165 stopni na termoobiegu przez 7-10 minut. Wystudzić na kartce.*Jeśli nie mamy maszynki do ciastek z powodzeniem można użyć rękawa cukierniczego.Można również rozwałkować ciasto i wykrawać wzory przy pomocy foremek.Smacznego!



