Wykonanie
Pośród morza pomysłów na amerykańskie Christmas cookies, te
ciasteczka od dawna przykuwały moją uwagę. Pozornie mało uroczyste, a jednak pełne staroświeckiego uroku, sprawiły że moja kuchnia w jednej chwili rozbłysła dziesiątkami
marmoladkowych oczu. Co zabawne,
ciasteczka z dziurką, uchodzące w mojej świadomości za amerykańskie, okazały się być szwedzkim, tradycyjnym smakołykiem o nazwie: rosenmunnar lub bardziej opisowo:
ciastka z odciskiem kciuka. Taka to kulinarna niespodzianka!
Składniki:Ciasto:300 g
mąki pszennej200g
masła100 g
cukru2
żółtka1 opakowanie
cukru z prawdziwą
waniliąNadzienie:słoik ulubionego
dżemuWykonanie:Z podanych składników, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej uformowane z ciasta kulki. Każdą lekko spłaszczamy, robiąc kciukiem na samym środku solidne wgłębienie.
Ciastka pieczemy przez ca 10 minut w temperaturze 160 stopni C.Podpieczone wypełniamy
dżemem i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy i wcinamy.
Życzę Wam Smacznego! :-)