ßßß
Masło o temperaturze pokojowej miksujesz razem z cukrem i żółtkami. Następnie dosypujesz mąkę i mieszasz. Wyrzucasz całość na blat lub stolnicę i wyrabiasz ciasto. Jeśli uznasz, że jest zbyt miękkie, wstaw na trochę do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 190’C. Ciasteczka formuj jak kluski śląskie, tj. kuleczki o średnicy około 3 cm, które następnie delikatnie spłaszcz w dłoni, zrób dziurkę palcem i wsadź do niej dżem. Ja za drugim podejściem pobawiłam się w dorobienie ozdobnych rowków wykałaczką (wtedy zajmuje to więcej czasu 😛 ).ReklamaUkładaj na blasze wyściełanej (najlepiej) papierem do pieczenia. Piecz, aż się zarumienią, czyli około 15-20 minut. Uważaj, by nie spalić, bo w momencie pod koniec pieczenia ciemnieją.Ważne!: Podawaj jak już ostygną bo ciepłe są bez smaku




Smacznego!
