Wykonanie
Hoł!Zacznę od tego, że....że to był fantastyczny dzień, mimo dopołudniowej gonitwy, popołudnie okazało się być wybitnie luźne, bo...spotkanie z kumpelą byłooo ;) Oby takich więcej, człowiek jakiś taki inny jest...oczywiście parę łupów wpadło,w końcu takie było założenie,
czekolada na gorąco, ploty, no i w ogóle,...sami wiecie :)Co do
ciasteczek....wpadła mi w ręce, a w zasadzie nie mnie, a
młodej, prezent od Cioci Doroty...<3Ot piękne pudełeczko, a w nim foremki do
ciastek w formie puzzli oraz książeczka z przepisami na pyszne
ciasteczka. No to po wielkiej awanturze z młodocianą o książkę, bo przecież ONA potrzebowała ją obejrzeć w tej samej chwili, co ja....i po wyrwaniu wręcz foremek, powstały
ciasteczka maślane.Bardzo maślane.
Ciasteczka można dekorować masą
cukrową, wszystko jest omówione, pokazane, no
powiem Wam, baaardzo fajny pomysł na prezent. Myślę, że to jest dobry moment na wprowadzenie mojej szatanicy do kuchni, właśnie poprzez zabawę
ciastem ;) Aaa, najlepsze, że przepis na samo ciasto jest zawsze ten sam, jedynie wariacje na temat kształtów, zdobień już inne :)To co, lecimy ?Przygotowanie: około 45 minutSkładniki na 24
ciasteczka:400 g
mąki pszennej uniwersalnej200 g miękkiego
masła (dobrej jakości)150 g
cukru pudru1 duże
jajko2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii ( u mnie 2 łyżeczki
cukru waniliowego i płaska łyżeczka
cynamonu)
Masło i
cukier włożyć do wysokiej misy, dokładnie wymieszać używając robota.Wbić
jajko, dodać esencję, połączyć składniki, ale łyżką, najlepiej drewnianą.Wsypać przesianą
mąkę. Wymieszać wszystko razem, by powstało z grubsza wyrobione ciasto.Rękami uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 10 minut.Moje leżało jakieś 25 min.Potrzebne będą dwie blachy, wyłóż je papierem i odstaw.Ciasto wykładam
między dwa arkusze papieru (może być ten z blach) i wałkuję po obu stronach na grubość 5 mm.Za pomocą foremek wytnij
ciasteczka.Resztki z wycinanek zagnieć szybko i ponownie powycinaj
ciastka.Przełóż
ciasteczka na przygotowane blachy do pieczenia i odstaw na 10 min do lodówki, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st.** JA TEN krok pominęłam.Piecz
ciastka przez 15 - 18 minut, aż ich brzegi nabiorą złotego odcienia. Ja, moje wyjęłam po 10 min .Mam naprawdę dobry piekarnik :) Także uważajcie :)Po wyjęciu zostawić jeszcze przez chwilę
ciastka na blachach, następnie przełóż je na kratkę.*** Przepis pochodzi z książeczki "Cookies for kids" :)











E voila !