ßßß Cookit - przepis na Mini-babeczki z czekoladą

Mini-babeczki z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Pyszności na dwa kęsy, którym nie oprze się żaden miłośnik czekolady. Mocno kakaowy spód, mleczno-czekoladowy krem i przyjemnie odświeżające owocowe paproszki - takie babeczki z pewnością uprzyjemnią niedzielne popołudnie :)
Składniki na ok. 40-45 mini-babeczek :
1,5 szklanki mąki pszennej
70 g. masła, rozpuszczonego
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki gęstej śmietany 18%
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
200 g. serka mascarpone
200 g. czekolady mlecznej
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo :
owocowe posypki, polecam tutti frutti Delecty
Przygotowanie:
Babeczki : wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i mieszam łyżką do połączenia się składników, a potem zagniatam dłonią. Gdy ciasto będzie jednolite, rozwałkowuję je na grubość 0,5 cm i wycinam kółka troszkę większe, niż foremki do mini babeczek (np. kieliszkiem). Wyklejam delikatnie foremki i wstawiam na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20-22 minuty. Po upieczeniu wyjmuję babeczki z foremek i studzę.
Babeczki : serek mascarpone mieszam łyżką z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczam z kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na garnku z gotującą się lekko wodą, dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Rozpuszczoną czekoladę przelewam do serka i energicznie mieszam, by się połączyły. Krem wyciskam na babeczki )masę można przez kilka schłodzić w lodówce), oprószam posypką.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/mini-babeczki-z-czekolada.html