Wykonanie
Pyszności na dwa kęsy, którym nie oprze się żaden miłośnik
czekolady. Mocno
kakaowy spód,
mleczno-
czekoladowy krem i przyjemnie odświeżające
owocowe paproszki - takie babeczki z pewnością uprzyjemnią niedzielne popołudnie :)



Składniki na ok. 40-45 mini-babeczek :1,5 szklanki
mąki pszennej70 g.
masła, rozpuszczonego0,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego1,5 łyżki ciemnego
kakao4 łyżki gęstej
śmietany 18%0,5 łyżeczki
sody0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:200 g.
serka mascarpone200 g.
czekolady mlecznej1 łyżka
cukru pudruDodatkowo :
owocowe posypki, polecam tutti frutti DelectyPrzygotowanie:Babeczki : wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i mieszam łyżką do połączenia się składników, a
potem zagniatam dłonią. Gdy ciasto będzie jednolite, rozwałkowuję je na grubość 0,5 cm i wycinam kółka troszkę większe, niż foremki do mini babeczek (np. kieliszkiem). Wyklejam delikatnie foremki i wstawiam na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20-22 minuty. Po upieczeniu wyjmuję babeczki z foremek i studzę.Babeczki :
serek mascarpone mieszam łyżką z
cukrem pudrem.
Czekoladę rozpuszczam z kąpieli
wodnej (w misce umieszczonej na garnku z gotującą się lekko
wodą, dno miski nie może dotykać powierzchni
wody). Rozpuszczoną
czekoladę przelewam do
serka i energicznie mieszam, by się połączyły. Krem wyciskam na babeczki )masę można przez kilka schłodzić w lodówce), oprószam posypką.Przepis autorski.



