ßßß
Składniki:3 szklanki mąki pszennej1 szklanka śmietany 18%250 g masłacukier waniliowy (opcjonalnie)Ponadto:dżem, czekolada itp.cukier puderWykonanie:Zimną masło pokroić w kostkę, dodać do reszty składników na ciasto i posiekać razem. Następnie zagnieść ciasto i uformować kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty, można użyć do tego noża do pizzy. Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę konfitury/czekolady i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej do cieńszej części. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Piec przez 20 min. w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C. Po wyjęciu, gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem.Smacznego!
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila [email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem.