Wykonanie
Dzisiaj postanowiłem zrobić dla was cos na słodko. Do przygotowania tego włoskiego deseru złużyłem :250 gram
serka mascarpone200 ml.
śmietany 30 %10 gram
kakao10 dag.
czekolady gorzkiej4
żółtka150 gram
biszkoptów10 gram
kawy rozpuszczalnej100 ml. orzechówki15 dag.
cukruAby zrobić krem najpierw oddzielamy
białka od
żółtek. Do
żółtek dodajemy
cukier i ubijamy na gładką masę ( jak na kogiel mogiel ) Do
żółtek i
cukru stopniowo dodajemy
serek mascarpone i mieszamy na gładką masę. Do naszej masy dodajemy 50 ml. orzechówki. Odkładamy na bok, a w osobnej misce ubijamy
śmietanę. Gdy
śmietana będzie juz ubita delikatnie przekładamy ją do naszej masy. Całość odstawiamy na bok. W osobnej misce parzymy
kawę i czekamy aż delikatnie ostygnie aby dodać naszą
wódkę tak żeby procenty zawarte w niej nie uciekły. Gdy już mamy przygotowaną masę oraz napar, w którym będziemy nasączali nasze
biszkopty musimy sobie przygotować maczynie w którym będziemy je układali. Mogą być to
salaretki, kieliszki lub klasycznie blacha na ciasto. Następnie na drobnych oczkach tarki scieramy naszą
czekoladę.Całosc układamy warstwami
biszkoptmasa
czekoladakakaoNa górze zawsze jest fajnie czyms udekorować. Ale to w zależnosci od sezonu. W lecie do tiramisu doskonale pasują
truskawki,
borówki amerykańskie,
jagody,
maliny,
poziomki oraz wiele innych sezonowych
owoców.Z podanych składników wyszło mi 11 takich kieliszków