Wykonanie

Dziś proponuję bardzo szybkie, smaczne, pożywne i tanie jedzonko :) Wszystko w jednym garnku, mało mycia, mało pracy. Takie danie można z powodzeniem przygotować zarówno po ciężkim dniu w pracy na szybko, jak i na spokojnie dzień wcześniej a
potem tylko odgrzewać.. na drugi dzień zyskuje na smaku :) Polecam.Składniki ( dla 3-4 osób )- 4-5 średniej wielkości
ziemniaków- 0.30 dkg cienkiej dobrej
kiełbasy- 0.30 dkg
pieczarek- puszka
fasolki kolorowej- 3-4 łyżki
koncentratu pomidorowego-
sól,
pieprz,
czosnek mielony,
cebulka suszona,
majeranek,
papryka czerwona mielona- 0,5 szklanki
mleka 0.5 % ...
mleko można zastąpić
śmietaną 12%- 2 łyżki
mąki pszennejWykonanieObrane i umyte
ziemniaki kroje w grubsze półplasterki, zalewam
wodą tak aby tylko przykryła
ziemniaki,
solę, dodaję wszystkie
przyprawy i gotuje na wolnym ogniu.
Kiełbasę kroję w plastry i obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu. Do obsmażonej
kiełbasy dodaję oczyszczone i pokrojone w ćwiartki... ósemki..
pieczarki. Całość smażę aż z
pieczarek odparuje
woda. Zawartość patelni przekładam do gotujących się
ziemniaków. Następnie dodaje
fasolkę z puszki wraz z zalewą, plus 3-4 łyżki
koncentratu pomidorowego. Na koniec do dania dolewam rozrobione
mleko z
mąką. Całość gotuję jeszcze kolejne 3-4 minuty aż sos zgęstnieje. Gotowe danie podaję na gorąco z ulubionym
pieczywem.Smacznego :)